Glasovi Srba bi  mogli da presude u više opština

Izvor: Blic, Beta, 18.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasovi Srba bi mogli da presude u više opština

Na lokalnim izborima u Hrvatskoj glasovi Srba, uključujući i one izbegle, mogli bi da budu presudni za formiranje organa vlasti u nizu opština, a svakako će doprineti većoj afirmaciji prava srpske zajednice, ocenjuje za „Blic” Milorad Pupovac, lider Socijaldemokratske srpske stranke (SDSS). Pupovac za ističe da stranka može biti vrlo zadovoljna prvim rezultatima juče održanih lokalnih izbora.



- Na osnovu jedne trećine pristiglih rezultata možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reći da se situacija razvija pozitivno i da se naša predizborna očekivanja ostvaruju. U mnogim mestima sledi drugi krug, kako smo i predvideli, gde glasovi Srba mogu da budu jezičak na vagi koji će odlučiti kome će pripasti vlast na lokalnom nivou, kaže Pupovac. Iznenađenje je, dodaje, jedino Vukovar, gde je SDP prošao bolje od HDZ, dok je SDSS osvojila značajan broj mesta u gradskom veću.

Pupovac je rekao da je njegova stranka u načelu zadovoljna izbornim postupkom i da, ako se izuzme incident u Benkovcu, srpske izbeglice njoh oko 5.000, koje su organizovano došle na glasanje nisu imale većih neprijatnosti.

Prvi konkretniji i pouzdaniji izborni rezultati očekuju se u danas pre podne, do kada će biti obrađena većina glasačkih mjesta. Rezultati anketa među biračima po izlasku sa birališta u velikim gradovima Hrvatske, koje su sinoć objavile TV stanice Nova TV i RTL televizija, pokazuju nadmoć kandidata i listi opozicione Socijaldemokratske partije nad HDZ-om, ali u strankama ističu da to ništa ne znači i da treba sačekati prve nezvanične rezultate.

Pupovac navodi da su, prema podacima hrvatske policije, iz Srbije došla 103 autobusa sa glasačima. „Znatan broj došao je sopstvenim prevozom. Najveći postotak njih išao je u pravcu Dalmacije, u Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju, što je pozitivno i prijatno iznenađenje”, kaže Pupovac i objašnjava da je Zadarska županija važna jer je u njoj bilo poteškoća sa povratkom izbeglih.

SDSS je istakao preko 1.000 de­­legata u 11 županija i 74 opštine, a u mnogima nastupa u koaliciji, negde sa opozicionom SDP, a negde sa HDZ, dok je u Istri u koaliciji sa Istarskim demokratskim saborom.

Peti po redu lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti Hrvatske donose značajnu novost - prvi put opštinski načelnici i gradonačelnici, njihovi zamenici, župani i gradonačelnik grada Zagreba biraju se neposredno, zaokruživanjem konkretnih imena kandidata, umesto političkih stranaka kako je to bilo do sada.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova u prvom krugu izbora, za dve nedelje održava se drugi krug izbora u koji idu dva kandidata sa najviše osvojenih glasova. U drugom krugu pobeđuje kandidat koji dobije više od 50 odsto glasova birača.

Nevladino udruženje za praćenje izbora GONG objavilo je sinoć kako je tokom izbornog dana zabeleženo više slučajeva kršenja izborne tišine, pokušaja uticanja na birače i agitiranja za glasanje za određene kandidate, a registrovano je i nekoliko slučajeva zastrašivanja posmatrača i fizičkih obračuna na glasačkim mestima.

Kamenovani autobusi iz Srbije

Nepoznate osobe oštetile su uoči izbora dva parkirana autobusa srpskih registarskih tablica u centru Benkovca, saopštila je zadarska policija. Prema policijskom izveštaju, na autobusu marke DAF beogradskih registarskih oznaka, u noći između subote i nedelje kamenom je oštećen lim, pa je na karoseriji vidljivo udubljenje, a na drugom autobusu iste marke i rumskih registarskih oznaka kamenom je razbijeno bočno staklo. Procenjeno je da je na oba autobusa naneta šteta od oko 8.000 kuna (oko 1.100 evra). Policijska uprava Zadra potvrdila je da je na šire područje Zadra tokom subote i nedelje stiglo tridesetak autobusa iz Srbije kojima su došli hrvatski građani srpske nacionalnosti na glasanje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hrvatski izbori: Kamenovani srpski autobusi

Izvor: Mondo, 18.Maj.2009

Prema prvim anketama objavljenim po zatvaranju birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, opoziciona SDP ima malu prednost nad HDZ-om. Kamenovana dva autobusa sa biračima iz Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.