Genšer glavni akter oslobađanja Hodorkovskog

Izvor: Politika, 24.Dec.2013, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genšer glavni akter oslobađanja Hodorkovskog

Tajni pregovori o oslobađanju ruskog naftnog magnata osuđenog na 10 godina robije vođeni su pune dve i po godine

Puštanje na slobodu naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog nije bilo puko sprovođenje novog ruskog zakona o amnestiji, već je reč o složenoj dvoipogodišnjoj operaciji nemačke diplomatije u kojoj je glavnu ulogu imao njen nekadašnji šef Hans Ditrih Genšer.

Tvrdi se da nekad najbogatiji Rus, osuđen na 10 godina zatvora, nije ni znao za tajne kontakte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o njegovom oslobađanju – kako u ćeliji ne bi rekao nešto što bi došlo do ruskih tajnih službi i ugrozilo pregovore.

Kako prenose mediji u Nemačkoj i Rusiji, sve je počelo 2011. kada su advokati i savetnici zatočenog magnata krenuli u potragu za posrednikom koji bi imao dostup direktno do Vladimira Putina. Ispostavilo se da je to Genšer.

Njih dvojica su o Hodorkovskom prvi put razgovarali 1. juna 2012, kada su se složili da slučaj bivšeg vlasnika naftnog giganta „Jukos” nepotrebno opterećuje odnose dve države.

Vreme je da se sve prepusti prošlosti, bio je zajednički zaključak, uz napomenu da zatočeni oligarh ionako više ne predstavlja političku opasnost po šefa Kremlja.

Prema rečima Hodorkovskog, njegovi advokati prosledili su mu Genšerovu molbu da napiše pismo Putinu u kojem bi zatražio pomilovanje, ne bi priznao nikakvu krivicu ali bi pristao da se odrekne svega što je prema sudskoj odluci nezakonito stekao.

Genšer je sam pregovarao. Sretao se sa Putinom i sa drugim ruskim funkcionerima. U akciju se tek potom uključio Aleksandar Rar, direktor Nemačko-ruskog foruma koji se bavi istraživanjem odnosa dve zemlje.

To što je Genšer uspeo, pobeda je nemačke tajne diplomatije i pokazuje da Berlin ima kanale kojima, za razliku od Londona ili Vašingtona, može da stigne i do najviših političkih funkcionera u Moskvi, ocenjuju analitičari.

Snažan argument koji je doprineo oslobađanju Hodorkovskog svakako je i njegovo obećanje da se neće uplitati u politička dešavanja u Rusiji, niti finansirati opozicione stranke.

Posle sprečavanja strane vojne intervencije u Siriji, ali i uspešnog blokiranja EU da pod svoje okrilje uzme Ukrajinu, Putin je dobio širok manevarski prostor. Nije mu bilo teško da istovremeno pokaže i odlučnost i volju da oprosti političkom suparniku.

Ovo je i svojevrstan udar ruskoj političkoj opoziciji jer je odluka Hodorkovskog da se iz te igre povuče definitivno razočarala mnoge od onih koji su, pozivajući se na njegovu sudbinu, dokazivali da je Putinova vlast autokratska.

Kako piše londonski „Gardijan”, Natalija Krilova, lider partije Zelenih, pomilovanje Hodorkovskog opisala je kao „užasnu novost”. 

Sudbina ruskog naftnog magnata je na neki način slična onoj bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. Boravak u zatvoru doprineo je padu njihovog rejtinga kao opozicionih političara. Povratak u arenu iz koje su jednom izbačeni teško da bi bio uspešan. U međuvremenu su se pojavili novi lideri, poput Alekseja Navaljnog u Rusiji ili Vitalija Klička u Ukrajini.

Kako kaže jedan ruski analitičar, Hodorkovskom sada preostaje da uradi ono što je pre njega uradio Aleksandar Solženjicin: da piše knjigu o svojim zatvorskim danima i da se zalaže za zaštitu ljudskih prava, ne samo u Rusiji, već svuda po svetu.

S. Samardžija

objavljeno: 24.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.