Francuska želi kontrolu nad migrantskom politikom

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska želi kontrolu nad migrantskom politikom

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da njegova vlada želi da "povrati kontrolu nad migrantskom politikom".

On je to rekao tokom predstavljanja niza mera u toj oblasti među kojima su i kvote za ekonomsku imigraciju.

"Opšta svrha našeg delovanja je suverenitet (...) To je izražavanje i jasno postavljanje izbora u domenu prijema i integracije i obezbeđivanje pravedne ravnoteže prava i obaveza", rekao je Filip.

Kvote za imigrante u određenim strukama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme koje mora da protekne pre nego što tražioci azila mogu da se prijave za finansijsku pomoć za zdravstvo, borba protiv prevara u državnoj medicinskoj pomoći imigrantima bez papira, samo su neke od predloženih mera koje izazivaju dosta kontroverzi.

Predviđena je i promena u pogledu ilegalnih imigranata, u tome što stranci bez papira kao i oni kojima je odbijen zahtev za azil više neće imati zdravstvenu zaštitu godinu dana već samo šest meseci.

"Nećemo dirati pitanje spajanja porodica, ali ćemo se boriti protiv svih prevara, pa i onih u okviru spajanja porodica", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

Kastaner je obećao otvaranje tri nova prihvatna centra kao i 16.000 novih smeštajnih jedinica za izbeglice.

On je takođe najavio da će nehigijenski migrantski kampovi na severoistoku Pariza, u kojima boravi između 1.500 i 3.000 migranata, biti "evakuisani pre kraja godine".

Istovremeno, Francuska je zacrtala da do 2027. primi pola miliona stranih studenata da bi "naglasila međunarodni uticaj". Danas u Francuskoj studira oko 325.000 stranaca.

Broj izdatih boravišnih dozvola zbog ekonomskih razloga ove godine je neuporedivo manji nego prošle, prema zvaničnim podacima.

Sindikati su izrazili protivljenje predloženim merama, pre svega kvotama i odlaganju pristupa medicinskoj pomoći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.