Francuska pokreće istragu o deci rođenoj bez ruku

Izvor: N1 televizija, 21.Okt.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska pokreće istragu o deci rođenoj bez ruku

Francuska vlada odlučila je da otvori novu istragu o deci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je u nedelju ministarka zdravstva Agnes Buzin ocenivši "nepodnošljivim" da ti slučajevi ostanu nerasvetljeni.

"S ministrom za ekološku tranziciju Fransoom de Rugijem odlučili smo da obnovimo istragu u kojoj će učestvovati lekari i stručnjaci za životnu okolinu", rekla je ministarka, a prenose francuski mediji.

"Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uzroke, to je nepodnošljivo", rekla je Buzin.

U Enu je rođeno sedmoro dece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Atlantskoj Loari troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretanji četvoro dece od 2011. do 2013.

Ti slučajevi su uvek zabeleženi u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima.

Prva istraga koju je provela sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske zaključila je početkom oktobra da su slučajevi u Enu statistički u nacionalnim granicama. Međutim, za malformacije u Atlantskoj Loari i u Bretanji nisu pronađena objašnjenja.

Ministarka Buzin je rekla da se na godinu dana u Francuskoj rađa "između  80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova".

Uzroci mogu da budu genski ili posledica izloženosti otrovnim materijama (prehrana, okolina ili lekovi poput talidomida, sedativa i anagletika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene hiljade dece bez ruku).

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U Francuskoj od 2009. rođeno 14 beba bez ruku

Izvor: B92, 21.Okt.2018

Francuska vlada odlučila je da otvori novu istragu o deci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je u nedelju ministarka zdravstva Agnes Buzin ocenivši "nepodnošljivim" da ti slučajevi ostanu nerasvetljeni..."S ministrom za ekološku tranziciju Fransoom de Rugijem odlučili smo da obnovimo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.