Francuska džihadistkinja traži da bude vraćena kući

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jan.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska džihadistkinja traži da bude vraćena kući

Džihadistkinja iz Francuske koju su zarobile kurdske snage u Siriji zatražila je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude prebačena u Francusku sa svoje dvoje dece da bi "odgovarala za svoja dela", navela je danas njena zastupnica.

Ona želi da se sa decom uzrasta dve godine i 10 meseci, vrati u domovinu da bi "odgovarala za svoja dela pred francuskim pravosuđem", navela je advokatica Mari Doze.

Ona je sa bratom u leto 2014. otišla u Siriju, a Francuska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je nalog za njeno hapšenje izdala 2016.

Navodi se da je ona pritvorena u kurdskom logoru u Siriji, blizu turske granice, sa drugim Francuskinjama, uključujući i Emili Kenig koja se džihadistima priključila 2012.

Majka Emili Kenig je pisala ministru spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanu i od njega zatražila da njenu ćerku i unuke vrati u Francusku. Svo troje dece je rođeno u Siriji.

"Zatvorena je u kurdskom logoru, ispitivali su je i mučili", navela je majka Kenig.

Prema pismu koje je Makronu uputila Doze, "čini se da nijedna Francuskinja zatočena u logoru nije imala ni direktan ni indirektan kontakt s francuskim vlastima niti su ih ispitivale francuske obaveštajne službe".

Prema podacima tih službi, "nekoliko desetina" odraslih Frnacuza, džihadističkih boraca ili njihovih žena, nalaze se u logorima ili zatvorima u Iraku i Siriji.

Slučaj žena s decom je veoma komplikovan za Pariz, a Makron je u novembru rekao da će njihova sudbina biti rešavana "od slučaja do slučaja".

Desnica se protivi njihovom povratku, a Republikanska stranka je saopštila da francuskim džihadistkinjama "treba suditi tamo gde se nalaze" da se ne bi "rizikovala bezbednost Francuza".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska džihadistkinja traži da bude vraćena kući

Izvor: N1 televizija, 03.Jan.2018

Džihadistkinja iz Francuske koju su zarobile kurdske snage u Siriji zatražila je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude prebačena u Francusku sa svoje dvoje dece da bi "odgovarala za svoja dela", navela je njena zastupnica...Ona želi da se sa decom uzrasta dve godine i 10 meseci, vrati...

Nastavak na N1 televizija...

DžIHADISKTINjA MOLI ZA MILOST: Francuskinju zarobili Kurdi, ali bi da za nedela odgovara u domovini

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2018

Emili Kenig pisala ministru spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanu i od njega zatražila da njenu ćerku i unuke vrati u Francusku Džihadistkinja iz Francuske koju su zarobile kurdske snage u Siriji zatražila je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude prebačena u Francusku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.