Izvor: RTS, 06.Dec.2021, 11:36

Francuska, Erik Zemur napadnut na prvom predizbornom skupu

Francuski predsednički kandidat krajnje desnice Erik Zemur napadnut je na svom prvom predizbornom skupu.
Dok se 63-godišnji Zemur kretao kroz gomilu do bine, muškarac ga je nakratko zgrabio za vrat pre nego što su intervenisali službenici obezbeđenja.

Lokalni mediji javljaju da mu je povređen zglob i da su mu lekari odredili devet dana mirovanja.
Bivši novinar i stručnjak poznat je po svojim kontroverznim stavovima o migrantima i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Drugom svetskom ratu.
Nakon višenedeljnih spekulacija, Zemur je u utorak najavio svoju kandidaturu na francuskim predsedničkim izborima 2022. 
Incident u kojem je Zemur napadnut bio je jedan od nekoliko nasilnih tokom događaja, održanog u nedelju uveče u Kongresnom centru severoistočno od prestonice Pariza.
Na skupu se, prema izveštajima, pojavilo oko 10.000 ljudi. Hiljade demonstranata protiv krajnje desničarskog političara, marširalo je gradom, a policija je uhapsila desetine.
G. Zemur je stigao oko 17:30 (16:30) po lokalnom vremenu i napadnut je dok se probijao kroz gomilu. Policija je brzo reagovala i uklonila napadača.
Portparol njegove novonajavljene stranke rekao je za list Figaro da planiraju da podnesu žalbu i pohvalio Zemurovu "hrabrost".
Zemur je nastavio da drži govor nakon incidenta. Njegove pristalice su bacale stolice na demonstrante koji su nosili majice sa antirasističkim sloganima.
"Ako pobedim na ovim izborima, to neće biti još jedna rotacija vlasti, već ponovno osvajanje najveće zemlje na svetu", rekao je okupljenima.
Političar krajnje desnice je takođe kritikovao političke elite i medije. 
"Ja jedini branim slobodu misli, slobodu govora", izjavio je on, odbacujući optužbe o fašizmu, rasizmu i mizoginiji.  Zemur je u prošlosti bio osuđen za govor mržnje.
Erik Zemur je kandidat za predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj čija popularnost najbrže raste.   
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kandidat za predsjednika Francuske napadnut na skupu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Dec.2021

PARIZ - Francuski predsjednički kandidat krajnje desnice Erik Zemur napadnut je na svom prvom predizbornom skupu, kada ga je jedan muškarac iz gomile nakratko zgrabio za vrat, dok se Zemur kretao ka bini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.