Rusija namerava da pažljivo prati kako SAD poštuju Sporazum o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija namerava da pažljivo prati kako SAD poštuju Sporazum o likvidaciji raketa

Rusija namerava da pažljivo prati kako Sjedinjene Američke Države poštuju Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Rusija namerava da pažljivo prati da li Vašington poštuje sporazum. Ovo se konkretno odnosi na dalji razvoj programa za razvoj raketnog oružja, koje su već pokrenule Sjedinjene Američke Države, a čija bi proizvodnja, posedovanje i ispitivanje leta bili u suprotnosti sa ciljevima i zadacima Sporazuma ili bi bili direktno kršenje njegovih odgovarajućih odredbi“, istakao je Rjabkov. Obrazloženje koje su SAD izabrale za istupanje iz Sporazuma — „suštinsko kršenje“ Sporazuma od strane Rusije — apsolutno je neodrživo, jer Rusija nastavlja da poštuje Sporazum, objasnio je Rjabkov. „Sa naše strane nije bilo nikakvog kršenja (sporazuma)“, rekao je on i dodao da Rusija nastavlja da poštuje ovaj Sporazum. Zamenik ruskog ministra naveo je da Moskva prima na znanje nameru SAD da se povuče iz Sporazuma, ali je otvorena za sadržajan i konstruktivan dijalog o očuvanju ovog Sporazuma.   Rjabkov je naglasio da pritom treba uzeti u obzir interese i zabrinutost Rusije. „Nažalost, zasad Sjedinjene Američke Države nemaju želje da sa nama pregovaraju na ravnopravnoj osnovi“, naglasio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije. On je ocenio da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da obustavi ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o likvidaciji raketa pravno ništavna: nakon dva meseca koje su Amerikanci dali kao rok neće biti pravnih posledica.   „Odluka SAD da obustavi ispunjavanje svojih obaveza prema Sporazumu je ništavna sa pravnog gledišta. Na taj način, nakon isteka dvomesečnog roka koji je dala američka strana, neće biti nikakvih pravnih posledica i Sporazum će nastaviti da funkcioniše. On ostaje obavezujući za strane i strane moraju da ga potpuno, savesno i obavezno da ga poštuju“, zaključio je Rjabkov. Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da Vašington poziva Moskvu da se vrati u implementaciju Sporazuma o likvidaciji raketa u roku od dva meseca. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države će obustaviti svoje obaveze ako Rusija ponovo ne počne da poštuje Sporazum u roku od 60 dana.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Ponašanje SAD vodi ka trci u naoružanju"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2018

"Istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa negativno će uticati na međunarodnu bezbednost i dovešće do trke u naoružanju. Rusija je spremna da nastavi dijalog kako bi se taj sporazum sačuvao", izjavio je u petak zamenik ministra odbrane Rusije, general-pukovnik Aleksandar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.