Evropski parlament usvojio rezoluciju o propagandi iz Rusije

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament usvojio rezoluciju o propagandi iz Rusije

Evropski parlament usvojio je rezoluciju koja traži odbrambene mehanizme od antievropskih kampanja iz Rusije, kao i propagande islamskih terorističkih grupa.

Poslanici Evropskog parlamenta su naveli da bi za suprotstavljanje kampanji protiv EU, koja ima za cilj izobličavanje istine, podsticanje straha i podela u EU, trebalo ojačati radnu grupu za "strateške komunikacije" i investirati u podizanje svesti, internet i lokalne medije, kao i u istraživačko novinarstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Ruska vlada koristi široki opseg orudja i instrumenata, kao što su... višejezične televizijske stanice (Raša tudej), pseudo-novinske agencije i multimedijalni servisi (na primer, Sputnjik), društveni mediji i internet botovi da se ospore demokratske vrednosti, podeli Evropa, pojača podrška kod kuće i stvori percepcija propalih država u istočnom susedstvu EU", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Izvestiteljka Ana Fortiga je navela da su posle ruske "aneksije Krima i agresije u istočnim delovima Ukrajie, mnoge zemlje postale svesne dezinformacija i manipulacija" iz Rusije.

U rezoluciji se navodi da "Kremlj finansira političke partije i druge organizacije u EU" i izražava žaljenje zbog podrške Moskve ekstremno-desničarksim partijama i populističkim pokretima.

U rezoluciji se navodi da EU treba da se suprotstavi i kampanji dezinformisanja i propagande terorističkih grupa poput Islamske države i Al Kaide. Evropski poslanici su tražili da se poveća uloga i vidljivost "muslimanskih naučnika koji imaju kredibilitet da delegitimizuju propagandu Islamske države".

Putin izrazio žaljenje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da rezolucija Evropskog parlamenta o aktivnosti ruskih medija pokazuje da je degradirano shvatanje demokratije na Zapadu.

"Ako donesu tu odluku (o borbi protiv ruske propagande) to znači da prisustvujemo političkoj degradaciji demokratskih ideja u zapadnom društvu," rekao je Putin novinarima, prenosi ruska agencija TASS.

Putin je izrazio žaljenje zbog pokušaja da Zapad uči Rusiju demokratiji.

"Što se tiče naših novinara koji su podstakli evropske vlasti da donesu ovu odluku, ja im čestitam što su... obavili svoj posao efikasno i sa talentom", rekao je on posle sastanka u Kremlju.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da rezolucija Evropskog parlemanta predstavlja "informacioni zločin", preneo je Sputnjik koji se spominje u rezoluciji.

"To je zločin, kada uz stvarnu pretnju u vidu terorizma, fundamentalizma i ne samo toga, nego sredine koja hrani nacionalizam, ksenofobiju, skrećete pogled medjunarodne zajednice na potpuno drugu stranu", rekla je Zaharova za televiziju Rusija jedan.

Ona je rekla da takvom rezolucijom zapadni političari vrše zločin, jer onemogućavaju ljudima da analiziraju i da misle na osnovu alternativnih izvora informacija.

Zaharova je rekla da nikakve diskriminacije zapadnih novinara u Rusiji nije bilo niti će biti, ali da će Rusija odgovoriti recipročno na pritiske na ruske novinare.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.