Izvor: RTS, 30.Sep.2021, 14:15

Energetska kriza u Kini – restrikcije struje prete da uspore rast ekonomije

U drugoj najvećoj ekonomiji sveta, u dve trećine većih administrativnih jedinica, primenjuje se velika restrikcija struje čiji je osnovni uzrok poskupljenje uglja. Zbog štednje struje smanjen je rad privrednih subjekata, a ekonomisti očekuju da će ona osetno umanjiti rast kineske privrede u ovoj godini.
U Narodnoj Republici Kini u toku je štednja struje koja dotiče preduzeća i građane širom zemlje.

Naime, u 20 od ukupno 34 veće administrativne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedinice (kao što su provincije i autonomne oblasti) primenjene su mere štednje, pišu mediji u toj državi.
Najveće restrikcije sprovode se na severoistoku zemlje u provincijama Đilin i Lijaoling, a u nekim većim gradovima kao što je Šenjang delimično su isključeni semafori i ulično osvetljenje.
Glavni uzrok je poskupljenje uglja, koji i dalje, sa udelom od 52 posto, ima važno mesto u proizvodnji struje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, mada ona ubrzano radi na izgradnji nuklearnih centrala i tehnologijama za korišćenje obnovljive energije (i već je značajno smanjila zavisnost od uglja).
Od početka ove godine cena termalnog uglja u Kini porasla je za oko dve trećine. Na svetskom tržištu tona uglja ovih dana dostigla je 212 dolara dok je na početku godine bila oko 103 dolara. Stručnjaci smatraju da cenu uglja podiže pre svega nestašica prirodnog gasa.
Cena struje u Kini uglavnom je fiksna, odnosno, određuje je država, dok se ugalj kupuje na slobodnom tržištu, zbog čega se javlja problem da poskupljenje uglja ne može da bude plaćeno iz poskupljenja struje.
Takođe, provincijske vlasti dobile su zahtev od centralne vlade da rade na smanjenju potrošnje energije, odnosno, njenom racionalnijem korišćenju, kao i kvote za redukciju emisije ugljen-dioksida, koje neke od njih pokušavaju da ispune smanjenjem upotrebe uglja, što takođe otežava proizvodnju struje.
Predstoji povećana potražnja za strujomOd 1. oktobra u Kini počinje tzv. "zlatna nedelja", serija praznika tokom koje stotine miliona građana putuju i tokom koje je povećanja potrošnja struje u domaćinstvima.
Prvi oktobar je, inače, dan osnivanja Narodne Republike Kine, koja je utemeljena tog datuma 1949. godine.
S druge strane, početak jeseni je i vreme kada kineske fabrike povećavaju proizvodnju (i potrošnju struje) da bi zadovoljile ogromnu tražnju igračaka, ukrasa i drugih proizvoda, koji se u zemljama širom sveta koriste za Božić i Novu godinu.
Približava se i, u Kini, prilično oštra zima, kada drastično raste potrošnja struje i uglja za grejanje.
Analitičari "Goldman Saksa" u Šangaju smatraju da bi usporavanje kineske privrede usled štednje struje moglo da njen ovogodišnji ekonomski rast umanji sa projektovanih 8,2 na 7,8 odsto.
Kao rešenje, vlasti u Pekingu, mogu da ulože više novca u uvoz uglja, povećaju domaću proizvodnju (za šta imaju kapacitete) i, naravno, eventualno posegnu za nepopularnim poskupljenjem struje.
To bi, međutim, moglo da ugrozi planove o smanjivanju emisije štetnih gasova i prelazak na izvore energije koji manje zagađuju životnu sredinu, da poskupi privrednu aktivnost i izazove nezadovoljstvo stanovništva zbog pada životnog standarda. Zato pojedini analitičari u istočnoj Aziji smatraju da kineska država možda neće nastojati da u potpunosti eliminiše restrikcije, već da ih bitno ublaži.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.