Elizabet Voren se kandidovala za predsednicu SAD

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elizabet Voren se kandidovala za predsednicu SAD

Demokratska senatorka Elizabet Voren kandidovala se zvanično za predsednicu SAD u gradu radničke klase – Lorensu u državi Masačusets. Svoju kampanju za 2020. zasnovala je na populističkom pozivu na borbu protiv ekonomske nejednakosti i izgradnju Amerike "koja je dobra za sve". Komentarišući njenu kandidaturu, Donald Tramp je rekao da je u kampanju ušla "Pokahontas".
Elizabet Voren je najavljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampanju odlučno pozvala na promene, osudila "tesnac" u kojem se našla srednja klasa, u situaciji u kojoj, prema njenim rečima, "bogati ne moraju da polažu odgovornost a svi ostali dobijaju premalo prilika za uspeh", preneo je Glas Amerike

Ona i njene pristalice nadaju se da će je ta poruka odvojiti od ostalih, brojnih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, i da će joj pomoći da prevaziđe kontroverze u vezi sa ranijim tvrdnjama o poreklu iz zajednice američkih Indijanaca.
Iznoseći konkretne političke predloge, od zdravstvenog osiguranja za sve, finansiranog iz budžeta, do eliminisanja vašingtonskog "lobiranja kakvo sada postoji", izbegla je da direktno napada predsednika Donalda Trampa. 
Umesto toga se založila za "širi, institucionalni zaokret", pozivajući svoje pristalice da izaberu "vladu koja donosi drugačije odluke, odluke koje odražavaju američke vrednosti."
Vorenova je svoju kandidaturu najavila u Masačusetsu, u siromašnom, industrijskom gradiću, i to na mestu jedne fabrike gde su pre oko 100 godina radnici, pretežno imigranti, stupili u štrajk. 
Za političarku koja se godinama bori za prava potrošača, bila je to odgovarajuća lokacija da predstavi svoje ciljeve.
Ona je prvi istaknuti demokrata koji je pokazao interesovanje da se uključi u trku za Belu kuću, a na novogodišnje veče je formirala komitet čiji je zadatak bio da ispita izglede za njenu kandidaturu.
Tramp: Pokahontas ušla u trku za Belu kuću
Na Tviteru se povodom kandidature Vorenove oglasio aktuelni američki predsednik Donald Tramp, koristeći za nju nadimak Pokahontas, po poznatoj američkoj Indijanki koja je živela u 17. veku i ovekovečena je u istoimenom "Diznijevom" crtanom filmu.

Vorenova se u četvrtak po treći put za nedelju dana starosedeocima SAD izvinila zbog toga što se 1986, prilikom upisa u Advokatsku komoru Teksasa, izjasnila kao "američka Indijanka".
Ona je u oktobru prošle godine na internetu objavila video-snimak kojim je otkrila rezultate DNK testa namenjene da potvrde priču o njenom poreklu iz plemena Čiroki, što su vođe Čirokija ubrzo ocenile "neodgovarajućim i pogrešnim" potezom.
"Danas je Elizabet Voren, koju ponekad nazivam Pokahontas, ušla u trku za predsednika. Da li će ona učestvovati kao prvi predsenički kandidat američkih starosedelaca ili je odlučila da se to, nakon 32 godine, ipak više toliko ne isplati? Vidimo se na RUTI kampanje, Liz!", poručio je Tramp.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Elizabet Voren se kandidovala za predsednicu SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2019

Demokratska senatorka Elizabet Voren kandidovala se zvanično za predsednicu SAD u gradu radničke klase - Lorensu u državi Masačusets...Svoju kampanju za 2020. zasnovala je na populističkom pozivu na borbu protiv ekonomske nejednakosti i izgradnju Amerike "koja je dobra za sve"...Najavljujući kampanju,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.