Fransisko Franko izbačen iz Doline palih

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fransisko Franko "izbačen" iz Doline palih

Posmrtni ostaci Fransiska Franka su nakon 44 godine ekshumirani iz Mauzoleja u Dolini palih, uprkos protivljenju njegove porodice.
Kovčeg koji je bio ogrnut crvenim platnom sa amblemom porodice Franko nosilo je osam članova familije nekadašnjeg diktatora. Na kovčegu je položen venac od lovorovog lišća, na kojem se nalaze simboli španske zastave.

Kovčeg je helikopterom prebačen u vojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblast u blizini groblja Mingorubio.
U nastojanju da se garantuje privatnost i izbegne da sama operacija ekshumacije bude snimljena i objavljena na društvenim mrežama, španska vlada je zabranila prisutnima da nose kamere i mobilne telefone.
Vlada je zabranila i demonstracije Frankovim pristalicama, mada se oko 400 ljudi okupilo blizu groblja.
Okupljeni su vređali španskog premijera Pedra Sančeza, čija je vlada naredila akciju ekshumacije i prebacivanja posmrtnih ostataka.

Socijalisti su se dugo borili da izmeste Frankove ostatke iz mauzoleja koji je posvećen svim žrtvama građanskog rata u kojem je stradalo oko 500.000 ljudi.
Porodica smatra da bi njegovi ostaci trebalo da budu u porodičnoj kripti u katedrali Almudena – tačno u centru Madrida. Vlada sa druge strane smatra da bivši diktator ne bi trebalo da bude ni na jednom mestu na kojem bi mogao da bude glorifikovan. 
Vatikan i Rimokatolička crkva u Španiji ne protive se ekshumaciji Franka. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da odluku vlade podržava 43 odsto Španaca, dok je 32 odsto protiv.
Rođen je u gradiću Ferol, u mornaričkoj porodici. U vojsci je brzo napredovao i sa 32 godine postao je najmlađi general u Evropi. Postao je direktor Vojne akademije u Saragosi, nakon čijeg zatvaranja je došao u sukob sa republikanskim vlastima. Istakao se gušenjem levičarskih ustanaka u Španiji 1934.

Nakon što je 1936. vladu formirao levičarski Narodni front, došlo je do nemira širom zemlje. Franko se pridružio grupi oficira koji su se spremali da izvrše vojni puč i preuzmu vlast. Puč koji je trebalo da bude izvršen 18. jula nije uspeo i prerastao je u Španski građanski rat.
Franko je uspeo da se nametne kao vođa pobunjenika i da dobije pomoć Trećeg rajha i Italije. Posle tri godine Frankovi nacionalisti su dobili rat. Franko je zaveo diktaturu, proglasio monarhiju, a sebe imenovao za regenta.
Tokom Drugog svetskog rata, Španija je ostala neutralna, iako je slala dobrovoljačke odrede na Istočni front. Posle poraza sila Osovine u Drugom svetskom ratu, Franko se okrenuo Americi, s kojom je uspostavio vojni i trgovinski savez.
Franko je uspeo da zadrži vlast sprovođenjem strogih mera. Suzbijao je političke protivnike uvođenjem cenzure, zatvorske kazne sa prinudnim radom.
Umro je 20. novembra 1975. godine u 83. godini života. Nakon njegove smrti, na čelo Španije je došao kralj Huan Karlos, koji je otpočeo proces demokratizacije države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.