EU nudi pomoć za Notr dam: I Evropa je ranjena

Izvor: RTS, 16.Apr.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nudi pomoć za Notr dam: I Evropa je ranjena

Lideri EU i poslanici u evropskom parlamentu ponudili su pomoć za obnovu francuske katedrale Notr Dam, a francuskoj naciji upućuju poruke solidarnosti.
Razaranje katedrale Notr Dam u Parizu udarac je  za celu Evropu i cela Evropa će doprineti njenoj obnovi, poručili su lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU u evropskom parlamentu u Strazburu.

"Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen", poručio je poslanicima predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, obećavajući EU "solidarnost".
Nekoliko poslanika iskoristilo je požar na srednjovekovnoj bogomolji kako bi istakli da Unija predstavlja duboko ukorenjeno zajedničko evropsko društvo.
"Juče je bio užasan dan za sve one koji vole Francusku i koji vole Pariz. Pariz nije neutralno mesto. To je mesto koje se voli i u koje se iznova zaljubljujete", poručio je Junker.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da je njegov rodni grad Gdanjsk sravnjen sa zemljom u Drugom svetskom ratu, ali da je obnovljen.
"Želeo bih da uputim reči utehe i solidarnosti celoj francuskoj naciji", rekao je Tusk.
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je sve članove parlamenta, njih 751, da doniraju dnevnicu za obnovu Notr Dama.

"Kao bivši stanovnik Pariza, kao Italijan, kao Evropljanin, moje srce je ranjeno, kao i sva naša srca, zbog onoga što se desilo u Parizu", rekao je Tajani obraćajući se poslanicima na francuskom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svet nudi pomoć u obnovi Notr Dama

Izvor: VOA, 16.Apr.2019

Dan posle požara u Notr Damu, iz svih krajeva svijeta stižu ponude za pomoć Francuskoj u obnovi katedrale. Solidarnost sa Parizom izrazili su brojni svjetski lideri, među kojima je i predsjednik Donald Tramp koji je francuskom lideru ponudio američku pomoć. Zvona na londonskoj Vestminsterskoj...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.