Dva američka aviona umalo izbegla sudar sa britanskim padobrancima

Izvor: RTS, 12.Sep.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva američka aviona umalo izbegla sudar sa britanskim padobrancima

Dva američka borbena aviona letela su ispod padobranaca u Ujedinjenom Kraljevstvu i umalo izbegli sudar. Piloti aviona F-15 nehotice su preleteli padobranskog centra u Kembridžširu, ne znajući da je aktivan.
Dva američka borbena aviona bila su u opasnosti da se sudare sa parom padobranaca u mestu Kembridžšir, nakon što su preleteli preko baze padobranaca.

Kamera "goupro", montirana u kacigu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednog od padobranaca, snimila je kako borbeni avioni F-15 lete ispod njih brzinom od 560 kilometara na čas, dok su oni padali brzinom od 120 kilometara na čas.
Odbor Ujedinjenog Kraljevstva za bezbednost u vazduhu "Erproks", koji izveštava o događajima u britanskom vazdušnom prostoru, rekao je da se propisi i procedure nisu poštovale i da su piloti morali da znaju da je padobranski centar na aerodromu Četeris aktivan.
Nakon što su avioni predati od kontrolora vazdušnog saobraćaja iz baze Koningzbi onima u bazi Lejkenhit, avioni su malo promenili kurs.
Nakon tog prebacivanja, frekvencija je postala zauzeta, što znači da regulator nije mogao promeniti smer aviona F-15.
U izveštaju se navodi da je kontrolor verovao da će imati dovoljno vremena da promeni pravac aviona F-15 kada dođu na frekvenciju.
"Međutim, frekvencija je baš prilikom transfera bila zauzeta, tako da su avioni već bili spremni da prelete preko Četerisa u vreme kada su se piloti prijavili kontroloru", dodaje se u saopštenju.
Incident je svrstan u drugu kategoriju najveće opasnosti, ali odbor nije mogao da utvrditi koliko su avioni i padobranci bili blizu sudara. Piloti nisu videli padobrance, navodi se u izveštaju.
Predstavnik američkih vazduhoplovnih snaga nedavno se povukao po kratkom postupku, što je dovelo do praznine u savetodavnom mestu, tokom kojeg je zanemaren izveštaj vezan za incident.
Padobranci nisu imali "kontrolu nad svojom brzinom ili pravcem dok su u slobodnom padu", ali su mogli da otvore svoje padobrane kako bi usporili sletanje, dodaje se u izveštaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umalo sudar: Bliski susret britanskih padobranaca i američkog borbenog aviona

Izvor: B92, 12.Sep.2019

Zamalo su se dvojica britanskih padobranaca sudarila sa američkim borbenim avionima koji su leteli 560 kilometara na sat...Dok su ponirali brzinom od 190 kilometara na sat, padobranci su kamerama na svojim kacigama snimili kako ispod njih prolaze dva lovca F-15, javlja Index.hr...Vazdušna kontrola...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.