Državna duma usvojila zakone o borbi protiv lažnih informacija i vređanja države

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna duma usvojila zakone o borbi protiv lažnih informacija i vređanja države

Državna duma je usvojila u trećem i završnom čitanju predloge zakona o borbi protiv lažnih informacija, kao i vređanja države i društva. Dokumenti su krajem prošle godine predloženi od strane senatora Andreja Klišasa i grupe parlamentaraca. Prvi zabranjuje objavljivanje nepouzdanih društveno značajnih informacija koje se šalju pod maskom istinitih poruka ako ugrožavaju život, zdravlje, imovinu građana ili ugrožavaju javni red ili bezbednost. Za kršenje zakona predviđena je kazna od 30 hiljada do jedan i po miliona rubalja, prenose RIA Novosti. Takođe se predlaže blokiranje publikacija koje vređaju ljudsko dostojanstvo i javni moral, kao i državu.
Nakon otkrivanja lažnih informacija, glavni tužilac Rusije ili njegovi zamenici će se obratiti "Roskomnadzoru" sa zahtevom da se poduzmu mere za ograničavanje pristupa resursima koji krše zakon. "Roskomnadzor" mora odmah da obavesti urednike o potrebi uklanjanja netačnih informacija. U tom slučaju se snimaju datum i vreme slanja obaveštenja, a za šta je stvroen poseban informacioni sistem. Publikacija je dužna da ukloni netačne informacije odmah po prijemu dokumenta. Ako se to ne dogodi, "Roskomnadzor" ima pravo da ograniči pristup resursu. Ako vlasnik publikacije ukloni lažnu verziju vesti nakon privremene blokade, dužan je da pošalje obaveštenje "Roskomnadzoru". Nakon toga, pristup resursu će biti nastavljen. Pojašnjeno je da se ova restrikcijska procedura ne primenjuje kada lažne informacije objave publikacije koje su prenele vest.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.