Držao žene kao robove 20 godina u tajnom kampu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Držao žene kao robove 20 godina u tajnom kampu

Jirži Adam (74), vođa sekte „Pokret grala" u Češkoj, držao je u gradu Brnu tokom 20 godina grupu žena zatvorene u tajnom logoru nalik na nacističke, saopštila je češka policija.

Adam je žene sistematski izgladnjivao i prisiljavao na težak fizički rad u logoru koji se nalazio u blizini glavnog grada regiona južne Moravske. Oldrih Kriz, predstavnik policije Brna, kazao je da bi Adam za počinjeno krivično delo prinude na rad mogao da bude osuđen na 12 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvora.

Jedna od žena uspela je da pobegne Adamu i zatraži pomoć policije. Lekari koji su lečili žene, koje su sve penzionerke, bili su šokirani, jer su izgledale kao zatvorenici u nacističkim logorima smrti. One su dve decenije živele u straćari u kojoj nije bilo struje, grejanja, ni vode, a dnevno su dobijale hleb, vodu i kašiku meda. Jedna od zatvorenih žena je preminula od posledica teškog rada, iscrpljenosti i gladovanja. Radile su na izgradnji Adamove luksuzne trospratne kuće i postavljale kameni put za traktore u njegovom vinogradu.

Žene su Adamu od početka zatočeništva prepisale svoje penzije, nisu išle kod lekara pošto ih je on lečio travama, a sektaš je 2000. godine prebacio u svoje vlasništvo sve njihove kuće i stanove. Lokalna policija ispituje oslobođene žene u pokušaju da otkrije da li je bilo seksualnog zlostavljanja. Policija je izjavila da je izopačeni sektaš zahtevao od žena da ga zovu „Bog".

Ćerka vođe sekte glumila dečaka

Na severu Norveške je u januaru uhapšena Barbara Skrlova (33), za koju mediji tvrde da je ćerka vođe „Pokreta grala" u Češkoj i pripadnica sekte, koja se u skrivanju od policije uspešno predstavljala kao 13-godišnji dečak Adam, i tako mesecima varala nastavnike u školi. Barbara Skrlova je pobegla iz Češke, gde je policija protiv nje vodila istragu zbog sektaštva i navodnog zlostavljanja dece.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vođa sekte u Češkoj držao žene u logoru 20 godina

Izvor: 24sata, 29.Maj.2008

Izopačeni vođa sekte identifikovan kao Jirži Adam žene je sistematski izgladnjivao i prisiljavao na teški fizički rad u logoru koji se nalazio u blizini Brna.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.