Dojče vele, BBC i Gardijan opširno o obaveštajnoj aferi u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele, BBC i Gardijan opširno o obaveštajnoj aferi u Srbiji

Brojni svetski mediji pišu danas o obaveštajnoj aferi koja je izbila nakon što je u javnost dospeo video snimak u kojem navodno ruski obaveštajac srpskom bezbednjaku predaje novac, prenose izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i reagovanja ruskih zvaničnika.

Mediji ocenjuju da se srpske vlasti inače "ne odlikuju prevelikom transparentnošću kada su ovakvi slučajevi u pitanju" i da je zato je iznenađujuća bila brzina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojom je potvrđena autentičnost snimka.

Dojče vele prenosi i izjavu Relje Željskog, načelnika analitike Bezbednosno informativne agencije, i navodi da je on "pokušao da donekle amortizuje činjenicu da je reč o ruskom špijunu", izjavom da obaveštajni subverzivni rad na teritoriji Republike Srbije ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju, te da i "druge velike sile poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, poput Hrvatske i Albanije, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa".

Nemački medij je preneo i reči predsednka Srbije Aleksandra Vučića koji je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost javnost obavestio da je reč o penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije Z.K. i o detaljima vezanim za snimak i rad srpskih službi vezanih za njegovo praćenje.

U tekstu se ističu i reči predsednika Vučića da je Srbija izložena snažnom radu stranih obaveštajnih službi, gde je posebno apostrofirao pojedine vojne izaslanike koji, u uniformama posećuju Sandžak i tamo razgovaraju o političkim rešenjima koja bi rušila Srbiju.

"Reč je o predstavnicima austrijske, nemačke i bugarske službe", preneo je Dojče vele Vučićevu izjavu, kao i poruku koja se odnosi na Rusiju - da mu nije jasna logika u svemu ovome, da Srbija ničim nije ugrozila ruske interese i da se nada da predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o tom delovanju.

I BBC detaljno izveštava o onome što je predsednik Vučić rekao o ovom slučaju posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Britanski radio ističe da je Vučić insistirao na tome da ti incidenti neće uticati na bliske odnose Srbije sa Rusijom i da je siguran da ruski predsednik Vladimir Putin nije bio informisan o delovanju ruskih obaveštajaca i prenosi Vučićeve reči: "Samo sam jednu stvar danas pitao ruskog ambasadora - zašto".

Britanski "Gardijan" takođe prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, i sve detalje vezane za snimak i navodi da snimak nije načinila srpska obaveštajna služba, ali da su srpske bezbednosne službe pribavile dokaze da je ruski obaveštajac Georgij Kleban kontaktirao sa drugim pripadnicima srpske vojske.

List navodi izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da nije obavešten o incidentu, ali da bilateralni odnosi ne bi trebalo da budu narušeni, te da su "odnosi sa Srbijom partnerskog i bratskog karaktera i da ništa na to ne može da utiče".

Gardijan navodi i izjavu portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da je objavljivanje video snimka "provokacija" čiji je cilj da omete planiranu posetu Vučića Moskvi.

U tekstu se dodaje da su u Beogradu počele da se šire glasine o tome ko bi mogao da stoji iza ove "operacije" i navodi se da Vučić pokušava da održi delikatan balans u spoljnoj politici Srbije, ponavljajući želju da se pridruži EU i da sarađuje sa NATO, ali istovremeno održavajući dobre odnose sa Rusijom.

Listi navodi da je Vučić razgovarao sa ruskim ambasadorom o incidentu, ali i da je rekao da odnosi sa Moskvom neće biti narušeni.

"Gardijan" navodi i da "Srbija ima bliže veze sa ruskom obaveštajnom službom nego bilo koja druga zemlja u regionu, uz česte susrete", i ističe da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u četvrtak u Moskvi sastao sa ruskim sekretarom Nacionalnog saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim, bliskim saradnikom predsednika Putina.

Kako se dodaje, ruska agencija Interfaks prenela da je do sastanka došlo, ali nije navela da li je bilo reči o spornom snimku.

Gardijan navodi i da zapadne obaveštajne službe veruju da je ruska obaveštajna služba poslednjih godina ponovo počela da kontroliše zapadni Balkan, posebno Srbiju i Crnu Goru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Snimak koji je UZBUNIO SRBIJU pustili AMERIČKI OBAVEŠTAJCI? Otkriveno šta je prethodilo CELOJ AFERI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2019, 02:04

Povodom ovog slučaja predsednik Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 18 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost...Snimak, na kojem se vidi kako, navodno ruski obaveštajac Georgije Kleban, podmićuje srpskog bezbednjaka, najverovatnije je pustila američka služba...Prema navodima tog lista,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.