Do 2024. biće 50% više energije iz obnovljivih izvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2024. biće 50% više energije iz obnovljivih izvora

Globalni kapaciteti obnovljive energije trebalo bi da porastu za 50 odsto u narednih pet godina, pre svega zahvaljujući instaliranju solarnih fotonaponskih (PV) panela na kućama, zgradama i industrijskim objektima, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ukupni energetski kapaciteti koji se zasnivaju na obnovljivim izvorima povećaće se za 1,2 teravata (TW) do 2024. godine sa prošlogodišnjih 2,5 TW, što je jednako trenutnim ukupnim instalisanim kapacitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << električne energije Sjedinjenih Država, prenosi Rojters.

Solarni PV paneli će činiti skoro 60 odsto tog rasta, a vetroelektrane na kopnu 25 odsto, pokazuje godišnji izveštaj IEA o globalnim obnovljivim izvorima energije.

Predviđa se da će udeo obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije porasti sa današsnjih 26 procenata na 30 odsto u 2024. godini.

Pad cena ove tehnologije i efikasnije vladine politike doprineli su povećanju projekcija u pogledu razvoja kapaciteta OIE u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, navela je IEA.

"Obnovljivi izvori su već drugi najveći izvor elektricne energije na svetu, ali njihov razvoj još uvek treba ubrzati ako želimo da ostvarimo dugoročne klimatske ciljeve, i da poboljšamo kvalitet vazduha i pristup energiji", izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

"Budući da troškovi i dalje padaju, imamo sve više razloga za većom primenom solarnih fotonaponskih panela", dodao je on.

Troškovi proizvodnje električne energije iz PV solarnih sistema instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima već su pali ispod maloprodajnih cena struje u većini zemalja.

Očekuje se da će se troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih PV panela dodatno smanjiti za 15 do 35 procenata do 2024. godine, što primenu ove tehnologije čini još privlačnijom, ocenjuje IEA.

Međutim, potrebne su reforme politika i tarifa u ovoj oblasti kako bi se osigurao održiv rast PV solarne energje i izbegli poremećaji na tržištima i povećanje cena struje, navodi se u izveštaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do 2024. čak 50% više energije iz obnovljivih izvora

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Okt.2019

LONDON - Globalni kapaciteti obnovljive energije trebalo bi da porastu za 50 odsto u narednih pet godina, pre svega zahvaljujući instaliranju solarnih fotonaponskih (PV) panela na kućama, zgradama i industrijskim objektima, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA)...Ukupni energetski...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.