Direktne poštanske veze Kube i SAD u prekidu od marta

Izvor: Blic, 07.Okt.2017, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktne poštanske veze Kube i SAD u prekidu od marta

Direktne poštanske veze između Kube i SAD, uspostavljene 2016, posle 48 godina, suspendovane su od marta dok se čeka zeleno svetlo američke vlade, navele su danas kubanske vlasti.

- Čekamo odgovor poštanskih vlasti SAD da bi mogli da uspostavimo direktnu poštu putem komercijalnih letova kako se radi svuda u svetu - rekla je potpredsednica kubanske pošte Soraja Bravo.

Bravo je rekla da je 16. marta okončan jednogodišnji pilot projekat prevoza paketa i pisama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čarter letovima.

- Od tada je kubanski zahtev da se pošta šalje redovnim letovima stoji na čekanju ali poštanska razmena između SAD i Kube se održavala preko trećih zemalja, kao i prethodnih decenija - navela je Bravo.

Pre pozitivnog zaokreta i uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje 2015, direktna poštanska veza nije bila sigurna od 1968, kada je paket poslat iz SAD eksplodirao po dolasku na Kubu.

Odnosi dve zemlje, pogoršani dolaskom Donalda Trampa u Belu kuću, dodatno su zatrovani aferom oko misterioznog "zvučnog napada" na američke diplomate u Havani.

SAD su u utorak objavile da proteruju 15 kubanskih diplomata a kao razlog je navedena "nesposobnost Kube da preduzme odgovarajuće mere za zaštitu" američkog osoblja u Havani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.