Deset hiljada Palestinaca protestovalo kraj granice Gaze, 77 ranjeno

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset hiljada Palestinaca protestovalo kraj granice Gaze, 77 ranjeno

Oko 10.000 Palestinaca protestovalo je danas blizu granične ograde između pojasa Gaze i Izraela, pošto su organizatori protesta pozvali na masovan odaziv, uprkos odluci izraelskog bezbednosnog kabineta da proširi zonu u kojoj vojska otvara vatru.

Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji saopštilo je da je 77 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a da je šest u teškom stanju i da je izveden vazdušni udar na grupu koja je puštala zapaljive balone preko granice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Demonstranti su prešli graničnu ogradu tri puta i svaki put su vraćeni, prenose izraelski mediji.

Većina demonstranata stajala je dosta daleko od ograde za razliku od prethodnih nedelja kada su joj se približavali na nekoliko stotina metara.

To se smatra mogućim znakom da islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i organizuje proteste pokušava da izbegne dalju eskalaciju nasilja.

Portparol Hamasa Favzi Barhum izjavio je danas da je "insistiranje stanovnika pojasa da učestvuju u protestima najbolja reakcija na pretnje Izraela". Te pretnje "motivišu ljude da izađu i protestuju na granici", ocenio je Barhum.

Neimenovani zvaničnik jedne od palestinskih frakcija u Gazi rekao je da se Hamas možda odlučio na uzdržanost u vreme kada Egipat pokušava da posreduje prekidu vatre s Izraelom.

Egipatska delegacija je u pojasu Gaze ove nedelje i prenela je poruku Izraela o posledicama nastavka protesta i pokušaja da se probije granična ograda, kao i izazivanja požara puštanjem balona i zmajeva sa zapaljivim materijalom.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel upozorila je jutros na opasnost od eskalacije krvoprolića pošto su izraelske vlasti objavile politiku nulte tolerancije prema demonstrantima.

Ona je pozvala Vladu Izraela da apeluje na uzdržanost izraelskih oružanih snaga za koje kaže da su rutinski koristile nepotrebnu ili preteranu silu tokom masovnih protesta, započetih krajem marta.

Tačni detalji značenja termina "nulta tolerancija" nisu obelodanjeni, ali se strahuje da će posledica biti pogibija više Palestinaca, navodi AI.

U palestinskim protestima koji su dugo održavani jednom nedeljno, obično petkom, a odnedavno izbijaju gotovo svakodnevno, poginulo je najmanje 156 Palestinaca, po podacima Asošeijted presa, a na hiljade ih je ranjeno. Na izraelskoj strani poginuo je jedan vojnik od snajpera.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske blokade Gaze uvedene još 2007. godine, kada je Hamas preuzeo vlast.

Oni takođe traže povratak palestinskih izbeglica i njihovih potomaka na sadašnju teritoriju Izraela.

Izraelske vlasti su najavile da će na puštanje balona i zmajeva sa zapaljivim materijalom odgovoriti većom silom.

Nova izraelska politika najavljena je posle sastanka užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost radi diskusije o odgovoru na raketu koja je u sredu pogodila i teško oštetila jednu kuću u gradu Ber Ševi, 50 kilometara od granice Gaze, a druga pala u more u centralnom Izraelu.

Od početka masovnih palestinskih protesta Izrael i Hamas, koji su inače već tri puta ratovali od 2008. godine, bili su nekoliko puta na ivici novog velikog sukoba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.