Izvor: RTS, 20.Apr.2021, 23:13

Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Sud u Mineapolisu proglasio je Dereka Šovina, bivšeg policajac iz tog grada krivim za ubistvo nenaoružanog civila Džordža Flojda. Šovin je proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Izricanje kazne za osam nedelja. Državni tužilac Minesote Kejt Elison nazvao je presudu "prvim korakom ka pravdi".
Derek Šovin je proglašen krivim za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Nakon što je pročitao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << presudu porote sudija Piter Kejhil zahvalio se porotnicima na onome što je u tom slučaju nazvao "teškom službom".
"Moram da vam se zahvalim u ime naroda Minesote, ne samo na porotničkoj službi, već i na službi teške dužnosti", rekao je Kejhil.
Maksimalna kazna za nenamerno ubistvo drugog stepena je kazna zatvora ne veća od 40 godina, dok je maksimalna kazna za ubistvo trećeg stepena zatvorska kazna u trajanju do najviše 25 godina.
Za ubistvo drugog stepena maksimalna kazna može biti 10 godina zatvora i/ili 20.000 američkih dolara. 
Izricanje kazne za osam nedelja Nakon pročitane presude, sudija Kejhil najavio je naredne, tehničke korake, uključujući zakazivanje izricanja kazne za osam nedelja. 
Kejhil je naveo da će sud "u roku od jedne nedelje" razmotriti pisane argumente Dereka Šovina i objaviti činjenične nalaze o njima. Tada će, ističe, naložiti izveštaj istrage pred izricanje presude, što se može "vratiti" za četiri nedelje". Nakon toga uslediće brifing o izveštaju o istrazi pred izricanje kazne za šest nedelja.
"Za osam nedelja imaćemo presudu", kazao je Kejhil. 
Državni tužilac Minesote Kejt Elison nazvao je presudu prvim korakom ka pravdi. 
"Današnju presudu ne bih nazvao pravdom, jer pravda podrazumeva istinsku obnovu, ali je odgovornost, što je prvi korak ka pravdi", rekao je Elison. 
Stotine okupljenih čekalo je izricanje presude.  
Porotnici koji su čuli izjave 45 svedoka, među kojima su lekari, stručnjaci za upotrebu sile, policajci, slučajni prolaznici i ljude bliske Flojdu, presudu su doneli posle više od 10 sati većanja.
Od 12 porotnika, šest su belci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje mešane rase. Sedam je žena, a pet muškaraca.
Sudnicu, zaštićenu bodljikavom žicom i visokim barijerama, čuvaju pripadnici Nacionalne garde.
Pre izricanja presude bezbednosne službe zatvorile su kapiju na sedište policije u Mineapolisu. Gradske službe postavile su i betonske barijere ispred zgrade policije.

Očekuje se obraćanje guvernera Minesote Tima Valza.  
Snimci Šovina, belca, kako sputava Flojda, Afroamerikanca, držeći ga prikovanog kolenom na zemlji dok on uzvikuje "Ne mogu da dišem", uzburkali su Ameriku i izazvali talas višemesečnih protesta 2020. godine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OSUĐEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA, A LADAN KAO ŠPRICER Ovako je Šovin izveden iz sudnice vezan VIDEO

Izvor: Kurir, 20.Apr.2021

Nakon više od 10 sati većanja, porota je donela presudu na suđenju Dereku Šovinu, proglašavajući bivšeg policajca iz Mineapolisa krivim za ubistvo drugog i trećeg stepena, kao i za ubistvo drugog stepena.

Nastavak na Kurir...

Policija u Ohaju ubila 16-godišnju crnkinju zbog pretnje nožem

Izvor: VOA, 21.Apr.2021, 10:02

Policija u Kolumbusu, Ohaju ubila je 16-godišnju Afroamerikanku Makaju Brajant koja je pretila kuhinjskim nožem dvema osobama, saopštili su zvaničnici. Incident se dogodio istog dana kada je u Mineapolisu bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda. Policija u...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.