Demonstranti zapalili hinduistički verski centar u južnoj Indiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Okt.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti zapalili hinduistički verski centar u južnoj Indiji

Demonstranti su zapalili hinduistički verski centar u južnoj Indiji zato što podržava odluku Vrhovnog suda kojom se dozvoljava ženama starim od 10 do 50 godina da uđu u jedan od najvećih svetskih centara hinduističkog hodočašća.

Upravnik centra u indijskoj državi Kerala, Svami Sandipeanda Giri rekao je da su napadači takođe palili vozila.

Televizijske stanice prikazale su video snimak centra kako gori ali nije odmah jasno koliko je oštećena zgrada. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Ulazak žena starih od 10 do 50 godina u vekovima stari hram je neformalno bio zabranjen mnogo godina, a zabrana je 1972. pretočena u zakon.

Sud države Kerala je 1991. podržao zabranu, ali ju je Vrhovni sud Indije prošlog meseca ukinuo, navodeći da je jednakost najviša vrednost, nezavisno od starosti i pola.

Uprava hrama i demonstranti tvrde da je celibat glavnog božanstva hrama, Lorda Ajape, zaštićen indijskim ustavom. Neki indijski verski lideri i sveštenici smatraju žene koje imaju menstruaciju nečistim.

Lokalna vlada saopštila je da je uhapšeno oko 2.000 ljudi zbog toga što su zabranili ulazak ženama i devojčicama od 10 do 50 godina kada je hram otvoren za molitve prošle nedelje. Sudovi su međutim uz kauciju oslobodili njih oko 1.500.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Demonstranti zapalili hinduistički verski centar u Indiji

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2018

Demonstranti su zapalili hinduistički verski centar u južnoj Indiji zato što podržava odluku Vrhovnog suda kojom se dozvoljava ženama starim od 10 do 50 godina da uđu u jedan od najvećih svetskih centara hinduističkog hodočašća...Upravnik centra u indijskoj državi Kerala, Svami Sandipeanda...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.