Izvor: RTS, 10.Jul.2022, 09:28

Demonstranti u Šri Lanki odbijaju da izađu iz rezidencije – čekaju ostavke predsednika i premijera

Lideri protestnog pokreta u Šri Lanki, koji su proterali predsednika i premijera iz njihovih zvaničnih rezidencija, izjavili su da će ostati u njima, sve dok njih dvojica ne napuste te funkcije.
Demonstranti navode da su u rezidenciju upali zbog ekonomske krize u zemlji, kao i da  su "otkrili veliku sumu novca unutar vile". Otkriven novac predali su snagama bezbednosti.

Poručuju da neće popustiti dok predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaks >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i premijer Ranila Vikramasingea ne podnesu ostavke.
"Predsednik mora da podnese ostavku, premijer mora da podnese ostavku i vlada mora da ode", rekao je dramaturg Ruvantide Čikera na konferenciji za novinare na mestu protesta, praćen drugim liderima koji pomažu u koordinaciji pokreta protiv vlade.
Demonstranti su ušli juče i plivali u bazenu rezidencije predsednika Šri Lanke, jeli u kuhinji i boravili u njegovim sobama, a video-snimci o tome su se delili na internetu. 
Nakon nasilnih protesta u kojima su demonstranti upali u zvaničnu predsedničku rezidenciju, Gotabaja Radžapaks je odlučio da 13. jula podnese ostavku
Predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena je u video-izjavi za javnost potvrdio da ga je Radžapaksa obavestio o svojoj odluci da se povuče sa predsedničke funkcije kako bi se obezbedila mirna primopredaja vlasti.  
Demonstranti su takođe ušli i u rezidenciju premijera Ranila Vikramasingea koju su kasnije zapalili, zbog čega su danas uhapšene tri osobe.
Vikramasinge je juče potvrdio da će podneti ostavku. On je na Tviteru saopštio da radi bezbednosti svih građana prihvata preporuku lidera stranaka da se omogući rad vlade koju će činiti predstavnici svih partija.

Poručio je i da je Šri Lanka teško pogođena najgorom krizom u modernoj istoriji. 
Načelnik vojske Šri Lanke general Šavendra Silva rekao je da je sada prilika da se trenutna politička kriza reši na miran način i zatražio podršku naroda da održi mir u toj ostrvskoj državi.
Protesti izazvani finansijskom i ekonomskom krizom u Šri Lanku izbili su početkom aprila ove godine.
Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u pregovorima sa vladom Šri Lanke o mogućoj pomoći od tri milijarde dolara, rekao je da pažljivo prati događaje. 
Saopštio je da se nada povratku mira u zemlji, što bi omogućilo obnovu pregovora o paketu zajma toj zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolombo:Demonstranti pronašli milione rupija u rezidenciji predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2022

Demonstranti u Šri Lanki koji su juče ušli u rezidenciju predsednika Gotabaje Radžapakse otkrili su u njoj "milione rupija", piše danas lokalni list Dejli miror...Demonstranti su navodno "otkrili veliku sumu novca unutar vile", a na društvenim mrežama se objavljuju snimci ljudi koji broje novčanice,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DEMONSTRANTI U ŠRI LANCI PRONAŠLI MILIONE U REZIDENCIJI PREDSEDNIKA: Snimak na kom broje pare OBIŠAO ČITAV SVET (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2022

Demonstranti su navodno otkrili veliku sumu novca unutar vile..Demonstranti u Šri Lanki koji su juče ušli u rezidenciju predsednika Gotabaje Radžapakse otkrili su u njoj "milione rupija", piše danas lokalni list Dejli miror...Demonstranti su navodno "otkrili veliku sumu novca unutar vile“, a...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.