Demokratski senator govorio 15 časova

Izvor: N1 televizija, 05.Apr.2017, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratski senator govorio 15 časova

Demokratski senator Džef Merkli završio je danas 15-časovni govor u kojem je iznosio razloge zašto se njegova partija protivi predlogu predsednika SAD Donalda Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda.

Uprkos Merklijevom naporu, demokrate verovatno neće moći da spreče da Senat potvrdi imenovanje sudije Nila Gorsuča, pošto je republikansko vođstvo u Senatu spremno da promeni pravila kako bi sprečilo da Gorsuč bude izabran.

Merkli je govorio više od 15 sati završiviši >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << jutros s poslednjim pozivom kolegama da ne glasaju za Gorsuča.

Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel kritikovao je protivljenje demokrata, navodeći da bi oni bili protiv i mnogo liberalnijih sudija od Gorsuča.

"Prosto nema načelnog razloga za protivljenje ovom izvanrednom, izvanrednom predlogu za Vrhovni sud", rekao je Mekonel.

U Senatu bi sutra trebalo da dođe do končanog obračuna demokrata i republikanaca oko Gorsuča.

Očekuje se da će demokrate pokušati da blokiraju Gorsučov izbor, ali je Mekonel najavio promenu pravila u Senatu kojim će potrebna većina od 60 senatora biti smanjena na prostu većinu od ukupno 100 članova Senata u kojem republikanci imaju 52 glasa plus i potpredsednika SAD Majka Pensa koji formalno predsedava gornjim domom Kongresa.

Trenutno 44 demokratskih senatora planira da glasa protiv Gorsuča, što je po sadašnjim pravilima dovoljno da sprečee njegov izbor.

Mada je Gorsuč prilično konzervativan sudija, demokrate bi verovatno pokušale da blokiraju svaki predlog predsednika Trampa za mesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno u februaru prošle godine kada je umro konzervativni sudija Antonin Skalija.

Prethodni predsednik Barak Obama je predložio novog sudiju, ali su republikanci blokirali njegov izbor s obrazloženjem da čekaju rezultate predsedničkih izbora u novembru.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Demokratski senator govorio 15 sati

Izvor: Beta, 05.Apr.2017

Demokratski senator Džef Merkli završio je danas 15-časovni govor u kojem je iznosio razloge zašto se njegova partija protivi predlogu predsednika SAD Donalda Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda.Uprkos Merklijevom naporu, demokrate verovatno neće moći da spreče da Senat potvrdi imenovanje sudije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.