Decenije čuda u Kini

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenije čuda u Kini

Na današnji dan pre tačno 40 godina, Komunistička partija Kine odlučila je da zemlju povede putem reformi i otvaranja prema svetu. Plodove te odluke danas je izneo kineski predsednik Si Đinping na Konferenciji povodom godišnjice otvaranja i reformi u Velikom domu naroda u Pekingu.
Prosečni prihod stanovnika Kine danas je 23 puta veći nego pre četiri decenije, kada je krenula u proces reformi i otvaranja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kina je postala druga ekonomija sveta i najveća industrijska zemlja. I to su glavni pokazatelji promena u zemlji koja je pre četiri decenije bila siromašna.

"U prethodnih 40 godina bili smo posvećeni tome da osiguramo i unapredimo životni standard kroz razvoj. Ukupno 740 miliona Kineza je izašlo iz siromaštva, što je dovelo do smanjenja siromaštva za 94,4 odsto. To je pravo čudo", rekao je predsednik Si Đinping.
Si Đinping je rekao da se politika reformi i otvaranja prema svetu nastavlja, ali da ona mora da bude usklađena sa voljom naroda. Pozvao je Komunističku partiju da unapređuje demokratski sistem i poboljšava zakone.
Kada je reč o spoljnoj politici, Si je rekao da će Kina nastaviti podršku zemljama u razvoju i da će razvijati multilateralizam, što joj je posebno važno u trgovinskom sporu sa SAD.
"Kina nikada neće tražiti da ima globalnu dominaciju, ali joj niko neće diktirati šta da radi. Kina je posvećena zajedničkoj budućnosti čovečanstva i nikada se neće razvijati na štetu drugih nacija", naveo je Si.
Istakao je da će Kina odlučno štititi svoj suverenitet i teritorijalni integritet. "Kina se ne sme podeliti", zaključio je Si, osvrćući se tako i na pitanje Tajvana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.