Dečaci napustili bolnicu na Tajlandu, dobrog su zdravlja

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečaci napustili bolnicu na Tajlandu, dobrog su zdravlja

Članovi tajlandskog fudbalskog tima koji su bili zarobljeni u pećini Tam Luang napustili su bolnicu u kojoj su bili lečeni.
Lekari su saopštili da su dvanaest dečaka i njihov 25-godišnji trener generalno dobrog zdravlja, osim što imaju manje infekcije, preneo je AP.

Lekar koji je procenjivao njihovo zdravlje izjavio je da su pokazali snažan duh s obzirom na to da su bili unutar pećine kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da su dobili po tri kilograma i da su im rezultati analize krvi dobri, preneo je Rojters.
Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener ispričali su kako su proveli dve nedelje u mraku pećine, bez hrane, pijući samo vodu.
Oni su nakon izlaska iz bolnice održali prvu konferenciju za štampu gde su odgovarali na pitanja novinara. Pre izlaska pred medije odigrali su fudbal na improvizovanom terenu u prostoriji gde je održana konferencija.
Dečaci su rekli da su kada su ugledali ronioce osetili "trenutak čuda". 
"Pili smo samo vodu", rekao je jedan od dečaka po imenu Te. Dodao je da je voda sa zidova pećine bila čista. 
"Nisam imao snage. Pokušao sam da ne razmišljam o hrani da ne bih bio još više gladan", dodao je mlađi dečak Titan.
Ispričali su da su mislili na svoje roditelje, a jedan je dodao da se plašio da se neće vratiti kući i zagrliti majku.

Jedan od dečaka objasnio je da su ušli u pećinu jer su hteli da je istraže. Kada su videli da voda nadolazi, shvatili su da su zarobljeni. 
"Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi znamo da plivamo i nije istina da ne znamo", rekao je dečak Ake i dodao da posle fudbala odlaze na plivanje.
Trener je objasnio da su u pećini tragali za izlazom i da su dečaci pokušavali da kopaju kako bi pronašli sigurno mesto. 
Doktor je rekao da su svi dečaci bili jednakog zdravlja i da se o tome ko će prvi biti evakuisan odlučivalo na licu mesta.
Svi dečaci su se izvinili svojim roditeljima koje nisu obavestili da će ući u pećinu posle fudbalskog treninga.
"Znam da će me mama kazniti", rekao je jedan od njih upitan šta će se desiti kada ode kući.
Svi su izrazili žaljenje zbog ronioca koji je nastradao dok je ih spasavao.
Prema rečima trenera, dečaci su osećali da su oni odgovorni za njegovu smrt i patnju njegove porodice.
Tajlandska vlada odobrila je 45 minuta za konferenciju za novinare, a dečacima su postavljena pažljivo odabrana pitanja koja su novinari unapred dostavili.
Zvaničnici su zamolili medije i javnost da poštuju privatnost dečaka nakon što su spaseni, jer bi, kako su naveli, iznenadna medijska pažnja mogla da se odrazi na njihovo mentalno zdravlje. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajlandski dečaci napustili bolnicu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2018

Članovi tajlandskog fudbalskog tima koji su bili zarobljeni u pećini Tam Luang napustili su bolnicu u kojoj su bili lečeni...Oni su bolnici bili u svojevrsnom karantinu, otkako su pronađeni i uz višednevnu akciju međunarodnog tima spasilaca izvučeni iz opasne pećine na severu Tajlanda,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.