Debata demokrata u SAD bez jasnog pobednika – svi jednoglasni o opozivu Trampa

Izvor: RTS, 16.Okt.2019, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata demokrata u SAD bez jasnog pobednika – svi jednoglasni o opozivu Trampa

Trosatna debata svih demokratskih kandidata za predsedničke izbore 2020. godine i dalje nije donela jasnog favorita koji će se suprotstaviti aktuelnom predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu. Iako su izneli ozbiljne razlike u pogledu glavnih unutrašnjih pitanja, poput reforme zdravstvenog osiguranja i visine poreza za najbogatije Amerikance, svi kandidati su bili jednoglasni da je neophodno pokrenuti proces i opozvati predsednika Trampa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Naravno, tu vrstu narativa predvodio je bivši potpredsednik Džozef Bajden, čiji sina Hantera su republikanci označili kao nekoga ko je poziciju svog oca koristio za dobijanje unosnih poslova u Ukrajini i Kini.

"Moj sin je jasno izjavio da nije učinio ništa nezakonito, osim što je možda nesmotreno koristio svoje poznato prezime", rekao je Bajden.
Možda najoštrija je bila senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar, koja je istakla kako Trampova ucena ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, da neće dobiti vojnu pomoć ako njegova država ne pokrene istragu protiv Bajdenovog sina, nije učinila Ameriku nego Rusiju ponovo velikom.
Relativno disonantani tonovi došli su od biznismena Endrua Janga i članice Predstavničkog doma sa Havaja Talsi Gebard, koji su upozorili da pretnja opozivom Trampa ne sme da bude jedina poruka demokrata u predizbornom periodu.
"Kada govorimo o njemu, mi gubimo. Potrebno je da predstavimo svoju viziju", rekao je Jang.
"Ako je opoziv vođen isključivo ultrademokratskim interesima, to će dodatno podeliti ionako ekstremno podeljenu državu", upozorila je Gebardova.
Oštra polemika vodila se i oko poreske politike. Na meti napada našla se senatorka Elizabet Voren, koja smatra da je neophodno drastično oporezovati milijardere u Americi, dok su joj neki od panelista zamerili zbog nedostatka ideje na koji način da finansira zdravstveno osiguranje i što pokušava da drakonski kazni čak i one koji svoje milione i milijarde zarađuju kroz legalne finansijske tokove i poslove.
Glavna spoljnopolitička tema bila je invazija Turske na Kurde na severu Sirije i odluka predsednika Trampa da povuče sve američke trupe.
Svi kandidati su gotovo jednoglasno osudili takav potez, ističući da je predsednik Tramp izdao svoje saveznike koji su žrtvovali hiljade života u borbi za uništenje Islamske države, dok je jedino Talsi Gebard pozvala na, kako je rekla, okončanje suludog rata za smenu režima u Siriji.
U prvim ocenama posle debate ističe se ovog puta nema jasnog pobednika, ali da su dva glavna kandidata, Džozef Bajden i Elizabet Voren, imali sigurne nastupe, dok su možda neke dodatne procente pokupile Ejmi Klobučar i Talsi Gebard.
Ovo je verovatno bila prva i poslednja debata u kojoj su učestvovali svi predsednički kandidati demokrata, pošto se očekuje da će najmanje troje ili četvoro njih posle ovoga odustati od dalje trke, što zbog male podrške, što zbog nedostatka novca za dalju kampanju.
Sledeća debata zakazana je za 20. novembar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Demokratski kandidati za predsednika snažno podržali istragu o opozivu Trampa

Izvor: VOA, 16.Okt.2019

Dvanaest kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke imali su burnu debatu u utorak uveče u Ohaju, sa željom da se predstave kao neko ko je sposoban da pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa na izborima sledeće godine, dok njihove partijske kolege u Kongresu optužuju Trampa za...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.