Danska ne želi da prihvati izbeglice po sistemu kvota UNHCR ove godine

Izvor: Blic, 10.Sep.2017, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska ne želi da prihvati izbeglice po sistemu kvota UNHCR ove godine

Danska ne želi da prihvati izbeglice ove godine u okviru sistema kvota Ujedinjenih nacija, izjavila je danska ministarka za imigraciju i integraciju Inger Stejberg.

Agencija UNHCR postigla je sporazume s državama, među kojima je i Danska, da svake godine prihvate određen broj izbeglica, a Danska je od 1989. godine primala oko 500 izbeglica svake godine na osnovu tog sistema kvota.

Danska manjinska vlada desnog centra sada ne želi da prihvati tu obavezu, rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stejberg koja se smatra predstavnicom tvrde linije po pitanju imigranata.

- Ne verujem da ove godine imamo prostora za izbeglice prema sistemu kvota - kazala je Stejberg.

Ona je navela da je Danska od 2012. godine primila oko 56.000 tražilaca azila i da se očekuje da mnogi od njih pokušaju da u tu zemlju dovedu rođake, kao i da prvo treba integrisati one koji su već u Danskoj.

Antiimigrantska Danska narodna partija koja pruža podršku manjinskoj vladi, podržava predlog novog zakona protiv primanja izbeglica, dok se mala opoziciona Socijalistička narodna partija tome protivi i navodi da se zatvaranjem vrata tim izbeglicama okreću leđa "najslabijim izbeglicama na svetu".

Danska je prihvatila oko 20.000 tražilaca azila 2015. godine, što je mali broj u poređenju sa susednom Švedskom i Nemačkom.

Stejberg je prošle godine rekla da je prijem izbeglica kroz program UNHCR odložen, navodeći da danske opštine treba da imaju "nešto prostora za disanje kako bi bolje brinule o onima koji su već došli".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Danska neće da prihvati izbeglice po sistemu kvota Ujedinjenih nacija

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2017

Danska ne želi da prihvati izbeglice ove godine u okviru sistema kvota Ujedinjenih nacija, izjavila je danska ministarka za imigraciju i integraciju Inger Stejberg...Agencija UNHCR postigla je sporazume s državama, među kojima je i Danska, da svake godine prihvate određen broj izbeglica, a Danska...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.