Da li Ursula fon der Lajen zna kako je u Hrvatskoj?

Izvor: Deutsche Welle, 30.Jul.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Ursula fon der Lajen zna kako je u Hrvatskoj?

Prva zvanična poseta nove predsednice Evropske komisije Hrvatskoj izazvala je nemalo iznenađenje. Naime, Ursula fon der Lajen izrekla je čitav niz pohvala Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ).

„Hrvatska je jedna od najmlađih članica Evropske unije, ali je izvrsna", rekla je predsednica EK u Zagrebu nižući komplimente kakve hrvatski premijer Andrej Plenković već dugo nije čuo. „Činjenica da početkom iduće godine preuzimate predsedavanje Evropskom unijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << pokazuje da je Hrvatska vrlo uspešana priča. I znam da je uzor mnogim drugim zemljama", objasnila je Ursula fon der Lajen pre no što je prešla da se lično zahvaljuje premijeru:

„Andrej, vrlo sam ti zahvalna na jakoj podršci koju si mi dao tokom moje kandidature za predsednicu Evropske komisije. Cenim to."

„Posebno mi je drago da je mjesto predsednice Evropske komisije pripalo našoj političkoj porodici", rekao je predsednik Vlade RH Andrej Plenkovićtokom izjava za novinare.

Samo izjave, bez pitanja

Naime, u Banskim dvorima nije bilo moguće postavljati pitanja pa tako, osim da se dvoje političara podržavaju, nismo mogli doznati ništa o tome kakva su saznanja i stav predsednice fon der Lajen na primer o navodnim zlostavljanjima ileglanih migranata i njihovom nasilnom vraćanju u Bosnu i Hercegovinu, a za što pljušte optužbe na račun hrvatske policije.

Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković

Nismo doznali ni kako je moguće Hrvatsku nazvati „uspešnom pričom", uprkos izuzetno lošem korišćenju evropskih fondova, indeksu percepcije korupcije znatno lošijem od proseka EU, javnom zdravstvu koje grca u dugovima i kojem velike velike firme obustavljaju isporuke lekova, galopirajućem siromaštvu penzionera i neuspešnom suočavanju s prošlošću.

Plenković je najavio da sa predsjednicom EK želi da razgovara o konvergenciji kroz koju bi Hrvatska podigla stepen razvoja, investicije i socijalnu uključenost kako bi primereno stala uz druge članice evropske porodice.

„Druga ambicija je ispuniti sve uslove za ulazak u Šengenski prostor. Predstavićemo i naše planove oko uvođenja evra", izjavio je premijer nakon što je dočekao visoku gošću.

Ravnoteža porodičnog i radnog života

Iza zatvorenih vrata, prema najavama predsednice, razgovaralo se i o pitanjima evropske bezbednosti, Fronteksu i demografskim promenama koje, kaže, mogu biti i prilika, ako se s njima Evropa suoči na pravi način.

 „Važna je tema i dobra ravnoteža radnog i porodičnog života. Ako imamo odgovarajuću infrastrukturu za zbirnjavanje dece, podršku za roditelje, taj deo može bolje funkcionisati. Druga tema je tema radnih mesta za starije stanovnike. Ako pogledamo kartu sveta, znamo da će za mnoge države u severnom delu sveta doći do velikih demografskih promena. Ako izradimo model, taj će model moći iskoristiti i ostatak sveta", kazala je pre sastanka fon der Lajen.

Baš kao i u slučaju dolaska Angele Merkel na centralni predizborni skup HDZ-a, Plenković je i ovu visoku posetu, očigledno uz podršku fon der Lajen, koristio u svrhe političkog marketinga i osnaživanja politike koja ne nailazi na potpuno odobravanje u stranci koju vodi, a još manje među građanima. Ne treba ni zaboraviti da se od dolaska Merkel do danas Vlada „presložila" pod teretom niza optužbi za korupciju ministara, a upravo je danas nedeljnik Nacional „načeo" je i  ministra rada Josipa Aladrovića.

„Da li ona zna gde je došla?"

O svrsi dolaska Ursule fon der Lajen u Zagreb govori i izjava ministra spoljnih poslova Gorana Grlića Radmana. On je pre nekoliko dana rekao da Hrvatska, što se tiče dolaska predsednice EK, „ne sme biti indiferentna, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU".

Istu je retoriku podržala i sama fon der Lajen jutrošnjom objavom na Tviteru. „Nakon mojih poseta Berlinu, Parizu i Varšavi prošle sedmice, uzbuđena sam što danas putujem u Hrvatsku", navodeći i na ovoj društvenoj mreži zahvalnost hrvatskom premijeru i oduševljenost uspehom Hrvatske.

S druge strane revoltirani Hrvatski građani pitaju se da li oni žive u državi koju je fon der Lajen danas hvalila i posetila pa joj na Tviteru postavljaju pitanja i komentare poput: „Da li uopšte nešto zante o Hrvatskoj?",„Porazgovarajte s ljudima na autobusnoj stanici koji napuštaju zemlju" ili „Ako vam je Plenkovićeva vlada uspeh, zaista me brine gde ćete odvesti Evropsku uniju."

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.