DOKTORKA LIZA U padu aviona poginula i Putinova humanitarka koja je pomagala i Srbiji

Izvor: Blic, 25.Dec.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKTORKA LIZA U padu aviona poginula i Putinova humanitarka koja je pomagala i Srbiji

Na spisku putnika ruskog aviona koji se rano jutros srušio u Crno more bila je i Jelisaveta Glinka, poznata ruska aktivistkinja, lekar i direktorka fonda "Pravedna pomoć".

Na sajtu humanitarne organizacije koju je Glinkova vodila stoji kratko saopštenje u kome se navodi da doktorka krenula u u Siriju da dostavi Univerzitetskoj bolnici u Alepu pakete humanitarne pomoći i lekove.

Jelisaveta Glinkova rođena je 20. februara 1962. godine u Moskvi. Diplomirala je medicinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1986. godine u Moskvi. Iste godine udala se za američkog advokata ruskog porekla Gleba Glinku i preselila u SAD gde je nastavila školovanje i 1991. godine završila specijalizaciju u oblasti palijativnog zbrinjavanja (briga za smrtno bolesne). Jedno vreme živela je i u Kijevu, da bi se potom 2007. godine vratila u Moskvu kada je i osnovala fond "Pravedna pomoć".

Primarno, cilj fonda bio je da obezbedi palijativno zbrinjavanje pacijenata obolelih od raka, ali je kasnije proširio obim svojih aktivnosti. Trenutno, glavni zadatak organizacije je da pomogne beskućnicima, teško obolelima, kao i penzionerima i invalidima u teškoj materijalnoj situaciji.

Четверо тяжелобольных детей из Алчевска, Красного Луча и Луганска вместе со своими мамами отправлены на лечение в РФ с помощью Доктора Лизы pic.twitter.com/XdjGobAVrT

Od početka sukoba u Uklrajini Jelisaveta Glinka više puta odlazila je u Lugansk i Donjeck da podeli humanitarnu pomoć. Na sajtu fonda stoji i da je cšilj njihove misije u Ukrajini bilo "angažovan u organizaciji lečenja kritično obolelih i povređenih dece u ratnoj zoni".

Od 2015. godine nekoliko puta posećivala je Siriju u sklopu humanitarnih aktivnosti fonda, i bila je angažovan u isporuci i distribuciji lekova i organizovanju medicinske pomoći civilnom stanovništvu u Siriji. Ogranci fonda "Pravedna pomoć" deluju i u Jermeniji i Srbiji.

Фонд Доктора Лизы отметит свое восьмилетие с подопечными из Донбасса http://t.co/tqOONxiu9X via @rianru pic.twitter.com/tcA2ix9qQn

O Glinkovoj snimljen je film 2009. godine. Iz braka sa Glebom Glinkom ima dva sina. Doktorku Lizu početkom decembra odlikovao je ruski predsednik Vladimir Putin.

В КРЕМЛЕ ОЦЕНИЛИ МУЖЕСТВО ДОКТОРА ЛИЗЫ

Владимир Путин наградил Елизавету Глинку Государственной премией https://t.co/LbuLgF7nSW pic.twitter.com/Z4DfB4aMRV

Povodom smrti Glinokove, oglasio se i lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

- Narod Donbasa nikada neće zaboraviti ono što je doktor Liza (Jelisaveta Glinka) uradila za decu regiona - rekao je Zahračenko.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MEĐU ŽRTVAMA I DOKTORKA LIZA: Putinova humanitarka koja je pomagala Srbiji, nosila je pomoć u Siriju

Izvor: Kurir, 25.Dec.2016

...Na sajtu humanitarne organizacije koju je Glinkova vodila stoji kratko saopštenje u kome se navodi da je doktorka krenula u u Siriju kako bi dostavila pakete humanitarne pomoći i lekove Univerzitetskoj bolnici u Alepu..Доброе утро! pictwittercom/aXmORLwEVS..Jelisaveta Glinkova rođena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.