Članovi klana Ampatuan osuđeni zbog političkog ubistva 57 osoba

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi klana Ampatuan osuđeni zbog političkog ubistva 57 osoba

Filipinski sud proglasio je krivim glavne pripadnike političkog klana Ampatuan, za politički motivisan masakr počinjen 2009. godine u kojem je ubijeno 57 ljudi, uključujući 32 novinara.
Sud je na maksimalnu kaznu zatvora, što je na Filipinima 40 godina, osudio pet ključnih članova porodice Ampatuan na čelu sa bivšim gradonačelnikom Andalom Ampatuanom mlađim, koji je nadgledao i vodio ubistva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Takođe im je naređeno da isplate nadoknade porodicama žrtava, prenosi Rojters.
Taj napad jedan je od najgorih slučajeva izbornog nasilja u toj zemlji i jedan od najvećih svetskih pojedinačnih napada na novinare.
Članovi porodice Ampatuan optuženi su za napad iz zasede na konvoj suparničkog klana, koji je krenuo da registruje svog kandidata za izbore.
Među žrtvama su bili supruga i rodbina kandidata za guvernatorske izbore Esmaela Mangudadatua, advokati i 32 novinara koji su ubijeni u pucnjavi pored seoskog puta nakon čega su pokopani u jami.
Sudija Džojslin Solis-Rejes je na izricanju presude pročitala dugi popis optuženih od kojih su neki oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Porodice žrtava i predstavnici medija pozdravili su osude, ali su rekli da borba za pravdu još nije završena.
Ampatuan mlađi osuđen je za predvođenje skoro 200 naoružanih sledbenika koji su blokirali konvoj sa sedam vozila u kojem su bili supruga, sestre i druga rodbina i advokati Mangudadatua, političara koji je odlučio da se kandiduje za guvernera provincije Maguindanao.
Izazvao je moćni suparnički klan koji je držao vlast nad gotovo svim aspektima života u osiromašenom regionu dugo umočenom od muslimanske pobune.
Mangudadatu, koji je sada poslanik u Predstavničkom domu, nije bio u konvoju iz bezbednosnih razloga.
Ovaj jezivi masakr izazvao je međunarodno negodovanje i šokirao mnoge čak i u zemlji koja je navikla na političko nasilje.
Ampatuanci su negirali optužbe protiv njih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Trideset godina zatvora za naručioce političkog masakra na Filipinima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2019

Sud u Manili osudio je u četvrtak (19. decembar) naručioce najgoreg političkog masakra na Filipinima na 30 godina zatvora. Andal Ampatuan mlađi i četvorica pripadnika njegovog klana proglašeni su krivim za ubistvo 57 ljudi. U zasedi na jugu zemlje u novembru 2009. godine i sukobu suparničkih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.