Četvrtina stanovnika Srbije ne pere ruke redovno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtina stanovnika Srbije ne pere ruke redovno

Iako je 21-vi vek, neophodno je da se ističe koliko je važno da vodimo računa o higijeni ruku, jer kako je poznato, čiste ruke su pola zdravlja. 15-ti oktobar u svetu se obeležava kao Dan čistih ruku. Istraživanja su pokazala da u Srbiji 73 odsto odraslog stanovništva i 75 odsto dece i omladine, redovno pere ruke.

Sigurno ste svi ovu rečenicu čuli mnogo puta, još u najranijem uzrastu i trebalo bi da se pridržavamo tog pravila, jer svakodnevno diramo mnoštvo stvari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su prljavije nego što izgledaju. A prljave, klicama zagađene ruke, imaju ključnu ulogu u prenošenju uzročnika crevnih, respiratornih i kožnih zaražnih bolesti. A važnost čistih ruku, znaju i deca.

Od prljavih ruku dolazi nam svakodnevno najviše virusa i bakterija, pa medicinari ističu da je pranje ruku najefektniji i najjeftiniji način da održite zdravlje.

"Kada govorimo o higijenskoj praksi, dakle vrlo je bitno i pravilno pranje ruku. Pravilno pranje ruku zahteva nekoliko koraka, prvi su da imamo vodu i da bude topla voda. Zašto? Zato što je bitno, uslovi koji su neophodni da taj sapun odradi svoje dejstvo i skloni prljavštinu sa ruku. Sa druge strane bitno je i dovoljno dugo, što znači neki minimum od dvadeset recimo sekundi, pa može slobodno i više, da traje pranje ruku", rekla je Nataša Dragić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Zato, ruke treba prati ne samo pre jela, već i posle korišćenja toaleta i u sličnim situacijama. Ako pranje ruku nije odmah izvodljivo, ne treba dodirivati usta, nos ili oči, kao i predmete preko kojih bi se naknadno zaprljali dlanovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.