Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2020, 10:15

Četvrtina Amerikanaca nema nameru da primi vakcinu protiv koronavirusa

Četvrtina Amerikanaca jedva ima nameru ili nema uopšte nameru da primi vakcinu protiv koronavirusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbednosti, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spreči zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa poverenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tokom pandemije.

Prema rezultatima ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, oko 36 odsto ispitanika je reklo da bi ih za vakcinu manje opredelilo kada bi američki predsednik Donald Tramp rekao da je bezbedna, dok bi 14 odsto onda bilo više zainteresovano za injekciju.

Većina ispitanih od 4.426 Amerikanaca rekla je da bi na njih ipak jak uticaj imalo ono što preporučuje Uprava za hranu i lekove ili rezultati sveobuhvatnih kliničkih studija koji bi potvrdili da je vakcina bezbedna.

Tramp je obećao da će vakcina biti gotova do kraja godine, iako je u proseku potrebno 10 godina i više da bi se znalo da je vakcina efikasna i sigurna. Mnogi stručnjaci veruju da vakcina koja je u potpunosti prošla ispitivanja i dobila zvanične vladine dozvole, neće moći da bude dostupna pre polovine sledeće godine, piše VOA.

Anketa je sprovedena od 13. do 19. maja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.