Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćerka Sonje i Radživa Gandi ulazi u indijsku politiku uoči izbora

Potomak najčuvenije političke dinastije u Indiji, ćerka Sonje Gandi zvanično je danas ušla u politiku time što joj je opoziciona Kongresna partija dala položaj u stranci u pripremama za nacionalne izbore koji treba da se orže pre maja.

Prijanka Gandi Vadra je 47-ogodišnja ćerka Radživa Gandija i Sonje Gandi.

Ona je u prošlosti pomagala svojoj majci i bratu, aktuelnom predsedniku Kongresne partije Rahulu Gandiju, u kampanjama u izbornim okruzima u Utar Pradešu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali do sada nije imala položaj u stranci.

Ona je popularna ličnost u indijskoj politici i privlači veliki broj ljudi gde god da se pojavi.

Kongresna stranka se nada da će kapitalizovati na njenoj popularnosti na predstojećim izborima gde će se boriti protiv hinduističke nacionalističke partije premijera Narendre Modija.

U današnjem saopštenju Kongresna stranka je navela je da će ona imati zvanje generalnog sekretara Sveindijskog kongresnog komiteta, zadužena za istočne delove indijske države Utar Pradeš.

Partiju čeka teška izborna borba u toj državi gde su se udružile dve jake regionalne partije što je ostavilo Kongresnu stranku samu.

Očekuje se da će Prijanka Gandi Vadra voditi kampanju i drugde u zemlj, s obzirom na veliki izazov Modijeve Bharatija Džanata strnke, koja se smatra favoritom na predstojećim izborima.

Udata je za poslovnog čoveka i imaju sina i ćerku.

Ona će preuzeti partijsku dužnost u prvoj nedelji februara gotovo 14 meseci od kada je njen brat Rahul preuzeo vođstvo stranke od njihove majke Sonje Gandi.

Sonja Gandi otišla je 2017. sa čela partije na kome je bila najduže u istoriji stranke, 19 godina, a povukla se zbog bolesti.

Njen sin, Rahul Gandi, šesti je član porodice Nehru-Gandi koji vodi Kongresnu stranku.

Njegov otac Radživ Gandi, baka Indira Gandi i pradeda Džavaharlal Nehru su bili premijeri posle indijskog sticanja nezavisnosti od Britanije 1974. godine. Rahul Gandi ušao je u politiku 2004. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.