Ceo grad se guši u smogu zbog vatrometa (FOTO)

Izvor: Mondo, 08.Nov.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceo grad se guši u smogu zbog vatrometa (FOTO)

Gust smog obavio je danas glavni grad Indije Nju Delhi a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo posle proslave hinduističkog festivala Divalija kada su desetine hiljada ljudi palile petarde.

Škole su zatvorene za praznik tako da su mnoga deca ostala u kućama da izbegnu zagađenje vazduha koje je dostigko do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana.

Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svetska zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << organizacija smatra bezbednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vetar razrediti zagađenje za dva do tri dana.

Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u sredu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh.

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene.

Ministarstvo saobraćaja porverava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima.

Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u sredu zabranila ulaz dizel vozila u Nju Delhi od 8. do 10 novembra da bi kontrolisala nivooe zagađenje. Dozvojava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu.

Tetovo i Tuzla među najzagađenijim gradovima Evrope

Paljenje polja je na vrhuncu početkom novembra kad poljoprivrednici pripremaju polja za sađenje zimskih useva, uglavnom pšenice. Oni zanemaruju upozorenja vlade kaznama navodeći da nemaju novca da kupuju mašine za žetvu.

Na listi 20 najzagađenijih gradova sveta, 14 su gradovi u Indiji, navela je proletos u izveštaju Svetska zdravstvena organizacija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smog prekrio Nju Delhi poslije festivala

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2018

NJU DELHI - Zagađenje vazduha u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, dostiglo je danas "ozbiljan" nivo poslije vatrometa koji je korišten sinoć, tokom hindu festivala Divali.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.