Čeka se da i Stros-Kan iznese svoju verziju odbrane

Izvor: Politika, 26.Maj.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se da i Stros-Kan iznese svoju verziju odbrane

Argument odbrane Stros-Kana će biti da je došlo do seksa, ali uz uzajamni pristanak. – Taj argument je uspevao u nekim slučajevima, u koje su bili umešane poznate ličnosti, ali ne uvek

NJUJORK – Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan još nije bio u situaciji da iznese svoju verziju onoga što se dogodilo u apartmanu njujorškog hotela Sofitel, čija sobarica ga optužuje za seksualni napad.

Dosad je samo jedan od njegovih advokata, izjavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ne očekuje da se dokaže prisila, nagovestio da bi argument odbrane mogao biti da je došlo do seksa, ali uz uzajamni pristanak.

Taj argument je uspevao u nekim slučajevima, u koje su bili umešane poznate ličnosti, ali ne uvek, a takvi procesi su po pravilu veliki izazov i za tužioce i za odbranu, pošto nema svedoka, ističu stručnjaci.

DNK testovi i drugi dokazi mogu da potvrde seksualni kontakt, ali ne i napad, tako da su zaista u prvom planu kredibilitet tužioca i optuženog, kao i koja strana će bolje obrazložiti svoju verziju događaja, kaže profešor prava Brenda Smit.

Stros-Kan je trenutno u kućnom pritvoru, pošto je uz milionsku kauciju pušten iz pritvora. On je uhapšen 14. maja na aerodromu, gde je izveden iz aviona 10 minuta pre poletanja za Pariz. Optužnica protiv njega ima sedam tačaka za koje mu preti 25 godina zatvora, navodi AP.

Stros-Kan ističe da je nevin. Američki mediji su preneli da su tragovi njegove DNK nađeni na odeći 32-godišnje sobarice. Njen advokat Džefri Šapiro izjavio je da se taj događaj ni na koji način ne može prikazati kao seks uz pristanak.

Prema izjavi Stros-Kanovog advokata Bendžamina Brafmana, odbrana bi mogla da insistira upravo na tome. Forenzički dokazi, verujemo, neće biti u skladu sa tvrdnjom o prisilnom kontaktu, rekao je on pred sudom prošle nedelje.

Pristanak na seks se najuopštenije pravno definiše kao pozitivna saradnja i shvatanje čina u kome se učestvuje, kaže Robin Saks, bivši tužilac iz Los Anđelesa.

Odbrana nekih poznatijih imena uspela je u tome, kao kada je Vilijem Kenedi Smit 1991. oslobođen optužbe da je na svom imanju u Floridi silovao ženu koju je upoznao u noćnom klubu, gde je bio sa ujakom, senatorom Tedom Kenedijem.

Smit je rekao da je seks bio uz pristanak, da je bilo neodgovorno s njegove strane što je imao nezaštićeni seks sa ženom koju jedna poznaje, ali da je i ona bila neodgovorna. Porota ga je oslobodila.

To nije uspelo bokseru Majku Tajsonu, koji je 1992. osuđen za silovanje 18-godišnje učesnice lokalnog takmičenja za mis. I on je tvrdio da je sve bilo uz pristanak.

Tadašnji tužilac Gregori Gerison priznaje da je slučaj bio težak. Poroti je pokazana pokidana odeća žrtve, a medicinski stručnaci su posvedočili da je ona pretrpela unutrašnje povrede koje se ne mogu objasniti dogovornim seksom.

Gerison, ipak, smatra da je kljucni trenutak bio kada se pred porotom pojavila žrtva - sitna devojka, ispred šampiona teške kategorije. Tajson je u zatvoru proveo tri godine.

Profesor Kori Rejburn Jang kaže da je teško, ako ne i nemoguće, uveriti porotu u krivicu optuženog ako se žrtva ne pojavi na sudu, jer ne želi da ponovo prođe kroz traumu.

Tužilac je, tako, morao da odustane od tužbe protiv košarkaša Kobija Brajanta, jer je žena koja je tvrdila da je bila silovana rekla da ne želi da se pojavi na sudu.

Tanjug

objavljeno: 26.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.