Čaves žvakao Moralesovu koku na zajedničkom sastanku

Izvor: Blic, 27.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves žvakao Moralesovu koku na zajedničkom sastanku

Predsednik Venecuele Ugo Čaves prihvatio je na sastanku sa bolivijskim kolegom Evom Moralesom kao poklon punu šaku lišća koke, a zatim ga je sažvakao pred svima uz obrazloženje da "koka nije isto što i kokain".



"Niste mi doneli lišće koke? A tražio sam. Gde je lisće koke? Želim lišće koje lično Evo uzgaja, čisto lišće koke", rekao je uz osmeh Čavez na sastanku sa Moralesom u Karakasu.

Morales je tada ustao i iz svoje vreće izvadio šaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koke i stavio je pred Čaveza, na šta je lider Venecuele oduševljeno reagovao.

"Prijatelju, znao sam da me nećeš izneveriti", kazao je Čavez i uzeo punu šaku koke i stavio lišće u usta.

"Sveto lišće Inka, Aimara. Hvala ti brate. I kao što Evo reče i evo ja ponavljam - koka nije isto što i kokain", rekao je predsednik Venecuele.

Lider Venecuele pridružio se tako svom prijatelju Moralesu, koji je i sam uzgajivač koke, braneći pravo da se koristi list koke ali istovremeno zalažući se da se zabrani proizvodnja kokaina.

"Znate kakvu snagu daje koka. Zaista, ja sam odrastao koristeći je svakodnevno, svako jutro", rekao je tom prilikom Čavez.

Venecuelanski lider je zahvalio Moralesu koji mu je i ranije slao koku na poklon i zatražio još takvih poklona. Morales je isti poklon poslao i kubanskom lideru Fidelu Kastru.

Američki zvaničnici već duže vreme pokušavaju da spreče uzgajanje koke ili bar ogrančičavanje uzgajanja te biljke u Južnoj Americi.

Čavez, međutim, smatra da američke vlasti pokušvaju da iskoriste to pitanje u političke svrhe.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čaves žvakao Moralesovu koku

Izvor: B92, 27.Jan.2008

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves prihvatio je na sastanku sa bolivijskim kolegom Evom Moralesom kao poklon punu šaku lišća koke... "Niste mi doneli lišće koke? A tražio sam. Gde je lišće koke? Želim lišće koje lično Evo uzgaja, čisto lišće koke", rekao je uz osmeh Čavez na sastanku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.