CRVENI BRAT VAS POSMATRA Oni vide s kim se družite, gde izlazite, šta pričate... Ako, recimo, hoćete kredit iz banke, bolje da ne radite ovo

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRVENI BRAT VAS POSMATRA Oni vide s kim se družite, gde izlazite, šta pričate... Ako, recimo, hoćete kredit iz banke, bolje da ne radite ovo

One sve vide, povezuju stvari munjevitom brzinom, a kada vas jednom uhvate nema šanse da umaknete.

Nalaze se svuda: kamere sa inteligentnim čipovima, koji budno prate stanovnike kineskog grada Šendžen. Do kraja godine biće ih 100.000. Pešaci koji prelaze na crveno svetlo, ili pljuju na ulici, vozači koji prebrzo voze ili se lepe za automobil ispred sebe terajući ga da ubrza - svima njima će u roku od nekoliko sekundi biti određena novčana kazna, koju će isto tako brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << platiti koristeći aplikaciju na pametnom telefonu.

- Inteligentni čip koji prepoznaje lica neophodan je u budućnosti. Zato da mašine ne bi samo videle svet, već i da bi ga razumele i obrađivale podatke u realnom vremenu - kaže Čen Ning, 42-godišnji suosnivač kompanije IntelliFusion, koja je razvila ove kamere.

Čenova vizija budućnosti potpuno je po ukusu šefa države i Komunističke partije Kine Si Đinpinga, koji želi da druga ekonomija na svetu do 2030. postane neka vrsta superinkubatora. Veštačka inteligencija i najmodernije informacione tehnologije treba da podstaknu privredni rast, pa državni fondovi, investitori i najuspešnije nacionalne tehnološke kompanije pumpaju milijarde u startap kompanije kao što je IntelliFusion.

Prema podacima kineskog instituta Vudžen (WuZhen), još 2016. u sektor veštačke inteligencije ulagano je znatno manje nego u SAD (2,6 milijardi dolara naspram 17,9 milijardi dolara), a Si očekuje da će veštačka inteligencija 2030. osvariti promet od 148 milijardi dolara.

Pobednik u konkurentskoj borbi biće onaj ko bude imao najviše podataka, objašnjava Čen. Sa svojih 831 milion korisnika interneta Kina je u tom pogledu definitivno u prednosti. Mnogi već sada obavljaju svakodnevne poslove posredstvom smartfona, preko Alibabine usluge “Alipay” plaćaju prevoz podzemnom železnicom, taksi, porez, ali i povrće u prodavnici na ćošku. Kina je na putu da postane društvo bez gotovinskog plaćanja, a zaštita podataka nije predviđena.

Tako je grad Fudžou ove godine prosledio kompanijama ogromnu količinu podataka o pacijentima kako bi razvile softver za otkrivanje oboljenja srca, a vlasti u Pekingu koriste softver za prepoznavanje lica čak i u javnim toaletima kako bi sprečili krađu papira.

Si je odavno prepoznao političku ulogu Big Data. Podaci treba da osiguraju vlast Komunističke partije u 21. veku. Samo ako zna sve o svakom građaninu, ona može da spreči pobune. Stabilnost je glavni cilj, koji je dostižan samo uz potpunu kontrolu interneta i kanalisanje podataka, u najboljem slučaju, u centralnu mrežu u rukama partije - piše Fokus.

Pravo svake nacije da utvrđuje vlastita pravila igre Si naziva “digitalnim suverenitetom”.

Nove tehnologije služe i u svrhu zavođenja discipline u partiji. Počevši od proteklog leta, dva miliona članova u provinciji Sečuan biće podvrgnuto posebnom nadzoru. U “pametnom crvenom oblaku”, kako Komunistička partija naziva ovaj eksperiment, analiziraju se postovi na društvenim mrežama, stanje na računu, zalaganje na poslu i nekretnine u vlasništvu. Algoritam će na osnovu tih podataka stvoriti sliku o određenoj ličnosti, a od te slike će zavisiti njena buduća karijera.

Najvažniji Sijev projekat na putu do potpune kontrole jeste “društveni sistem boniteta”, koji analizira ponašanje kompanija i građana i trebalo bi da bude napravljen do 2020. Kompanije koje krše propise o zaštiti okoline ili primenjuju nepoštenu praksu, moraće, na primer, da plate veći porez ili će biti isključene iz državnih ugovora. Da li će građanin dobiti kredit zavisiće ne samo od toga da li redovno plaća račune, već i od toga da li prečesto ide na žurke. U jednom od pilot-projekata algoritam je negativno ocenio činjenicu što je neko proveo previše vremena igrajući video-igre, a pozitivno činjenicu da je otac češće kupovao pelene, na osnovu čega se može zaključiti da je brižan otac, navodi Fokus.

Tim sistemom će biti obuhvaćene i strane firme, a predviđena je i cenzura tabu tema. Menadžeri čet grupa treba da vode računa o “zdravoj onlajn kulturi” članova, a tabu teme su homoseksualnost i preterano konzumiranje alkohola. Već su vidljivi i prvi rezultati: društvena mreža Veibo nedavno je angažovala 1.000 “Veibo supervizora”, koji će proveravati poruke u potrazi za štetnim sadržajima.

- Ono što Si upravo realizuje odavno više nije naučna fatastika, uz izglede da i drugi pođu za njegovim primerom - piše Fokus.

Američka agencija “Techcrunch” navodi da “dve trećine korisnika interneta širom sveta žive u zemljama gde kritika vlasti podleže cenzuri”.

- Može se očekivati da će kineski autoritarni model koji se oslanja na veštačku inteligenciju postati meka moć na međunarodnoj sceni - ukoliko se pokaže kao uspešan - ocenjuje “Techcrunch”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.