ČELIČNI DŽIN NA NUKLEARNI POGON Ruska mornarica je upravo dobila NAJMOĆNIJEG ledolomca na svetu (VIDEO)

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČELIČNI DŽIN NA NUKLEARNI POGON Ruska mornarica je upravo dobila NAJMOĆNIJEG ledolomca na svetu (VIDEO)

U Baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu danas je porinut drugi po redu nuklearni ledolomac projekta 22220 Sibir.

Čelični džin sa dva nuklearna reaktora dugačak 170 metara u stanju je da bez teškoća razbija tri metra debeo kompaktan led i tako prokrči put konvoju brodova, prenosi portal RIA Novosti. Prvi i glavni brod ovog projekta je Arktik, porinut u junu prošle godine. Ovi brodovi na nuklearni pogon biće najmoćniji na svetu.

Baltičko brodogradilište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripremalo je Sibir za porinuće svega dve i po godine, gradnja ledolomca počela je u maju 2015. godine. Posle porinuća gradnja će biti nastavljena. Nuklearni brod prvi je serijski proizvod projekta 2220. Pored Sibira brodoradilište po ugovoru sa Atomflotom gradi još dva broda tog projekta: glavni nuklearni brod Arktik, drugi - serijski Ural.Prema najnovijim planovima primopredaja Arktika treba da bude obavljena u prvoj polovini 2019. godine, a do pomeranja rokova došlo je zbog problema sa isporukom turbinske opreme za energetski uređaj, piše Ruska reč.

Univerzalni ledolomci LK-60Я projekta 22220 biće najveći i najmoćniji na svetu. NJihove dimenzije su impresivne: dužina 173,3 metra, širina 34 metra, deplasman 33,5 hiljada tona. Posadu će činiti 75 ljudi. Tehnički projekat razvio je CKB "Aйsberg".

Pre nedelju dana odeljenje mašinogradnje državne korporacije Rosatom, holding Atomenergomaš proizveo je i isporučio u Sankt Peterburg prvi nuklearni reaktor RITM-200 za Sibir od ukupno dva toplotne snage po 175 Mwt.

Reč je o novoj generaciji uređaja za koje su razvijene tehnologije i instrumenti koji ranije nisu primenjivani ne samo u Rusiji, nego ni u svetu. RITM-200 ima jedinstven energetski efikasan integralni sklop, koji omogućava poboljšanje tehničkih karakteristika novih ledolomaca u pogledu brzine i savladavanja leda, kao i promenljivu dubinu gaza zahvaljujući kojoj se može koristiti i u arktičkim morima, i ušćima severnih reka. Gorivom se puni jednom u sedam godina. Primera radi, za to vreme dizel ledolomac bi potrošio 540 hiljada tona arktičkog dizel goriva.

Ovi ledolomci otvaraju suštinski nove mogućnosti u sferi osiguranja odbrambene efikasnosti zemlje u ispunjavanju ekonomskih zadataka. Oni će sprovoditi brodove koji prevoze energetske sirovine sa nalazišta na poluostrvu Jamal i Gidan, i šelfa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-Tihookeanskog regiona.

Sa 30 dizel i četiri nuklearna ledolomca Rusija je postala glavni operater na Arktiku. Severni morski put teško da bi mogao da zameni Suecki kanal, ali može da pokrije oko 20 odsto pomorske plovidbe Evropa-Azija, posebno ako se imaju u vidu ruski projekti u eksploataciji nafte i gasa na Arktiku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.