CDU i Zeleni ostaju na vlasti

Izvor: Deutsche Welle, 29.Okt.2018, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CDU i Zeleni ostaju na vlasti

CDU i Zeleni imaju tanku većinu i mogu da ostanu na vlasti. U parlamentu Hesena - ubuduće 6 stranaka jer je sa oko 13 odsto u njega prvi put ušao AfD. Zeleni slave istorijski uspeh u Hesenu, dok je SPD među gubitnicima.

Zbog komplikovanog izbornog zakona u Hesenu i direktnih mandata, sada, oko ponoći se čini da će bez većih promena u procentima osvojenih glasova stranke imati mnogo veći broj mesta u parlamentu - koji će po sadašnjim procenama imati 137 poslanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<

Po procenama koje prenosi ARD, stranke bi imale sledeći broj mandata:

CDU 40, SPD 29, Zeleni 29, AfD 19, FDP 11 i Levica 9.

Za apsoultnu većinu je potrebno 69 mandata, a po prvim preliminarnim rezultatima CDU i Zeleni zajedno imaju upravu toliko - i mogu da ostanu na vlasti.

CDU (27 %): Uprkos velikom gubitku - slavi se uspeh

Uprkos velikom gubitku za svoju partiju premijera Hesena i glavni kandidat CDU, Folker Bufije, ocenio je ishod ovih izbora kao uspeh. „Hteli smo da budemo jasno najjača stranka u parlamentu i postignemo da se vlada ne može formirati protiv CDU. Uspeli smo i jedno i drugo“, rekao je Bufije u Vizbadenu.

Generalna sekretarka CDU, Anegret Kramp-Karenbauer, priznala je bolne gubitke svoje stranke. Međutim, postignut je veliki cilj  - da se spreči crveno-crveno-zelena vlast SPD,Levica i Zeleni. Stranci je takođe uspelo da „nastavi uspešan rad crno-zelene vlade pod vođstvom premijera Folkera Bufijea", rekla je Kramp-Karenbauer u svojoj prvoj reakciji na izbore u Hesenu.

SPD (19,8%): Gorki poraz i optužbe na račun velike koalicije u Berlinu

Glavni kandidat SPD-a Torsten Šefer-Gimbel priznao je težak poraz svoje stranke. Ovo je „teško i gorko veče“ za SPD u Hesenu, rekao je on pred svojim biračima u Vizbadenu. SPD je ostvario najgori rezultat od 1946. godine. Za sada se ne može predvideti šta ovaj rezultat znači za buduću pokrajinsku vladu. Međutim, čini se da je jasno da će Zeleni imati odlučujuće reči o tome koja se politika vrši.

Šefica SPD Andrea Nales u prvoj reakciji je oštro kritikovala saveznu vladu i rekla da će ovi izbori "imati posledica" i po Berlin. „Vlada je neprihvatljivom stanju“, rekal je ona. Crno-crvena vlada u Berlinu mora da podnese „obavezujući raspored aktivnosti“ za naredne mesece. Najavila je kadrovske promene unutar SPD a to isto, kako je rekla, očekuje i od koalicionog partnera CDU/CSU. "To je potrebno kako bi vlada mogla da normalno funkcioniše", rekla je Nales koja je za loš rezultat SPD u Hesenu optužila loš rad savezne vlade. Ona je ujedno najavila da će SPD na „poluvremenu" rada vlade, dakle na proleće, odlučiti hoće li ostati u vladi ili ne.

Zeleni (19,8%): Slavlje, slavlje slavlje

Šefica Zelenih Analena Berbok je oduševljena rezultatima svoje partije. „Hesen nikad nije bio ovako zelen“, rekla je ona. Zeleni su upravo i u Hesenu pokazali da su stranka koja pruža odgovore, a ne stranka koja izaziva probleme.

AfD (13,1%): Hesen je bio poslednji parlament bez AfD

Šef AfD Jerg Mojten je je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatom. „Ulaskom u parlament u Wizbadenu ostvarili šta smo hteli“ rekao je on. AfD se sada nalazi u svih 16 pokrajniskih parlamenata u Nemačkoj.

Glavni kandidat AfD u Hesenu Rajner Ran je zadovoljan rezultatom svoje partijw: „Mi smo sada pored SPD jedina stranka koja je zastupljena u svih šestnajst državnih parlamenata. Možemo biti veoma zadovoljni rezultatom i ulazimo u pokrajinski parlament kao snažna opozicija“.

FDP (7,5%): Nadaju se Jamajki i kritkuju veliku koaliciju u Berlinu

Glavni kandidat FDP u Hesenu, Rene Rok se nada takozvanoj Jamajka koaliciji (CDU, Zeleni, FDP): „Mi ćemo sondirati i hoćemo da vidimo da li ćemo je dobiti“. Bilo bi sjajno ako na kraju ne bude dovoljno glasova samo za crno - zelenu koaliciju.

Lider FDP Kristijan Lindner je rekao da je izborni rezultat izraz nepoverenja prema vladi kancelarke Angele Merkel. Partije berlinske vlade (CDU i SPD) izgubile su 20 procentnih poena. Velika koalicija se održava samo straham od birača.

Levica (6,3%) Ostaje u parlamentu, blago poboljšan rezultat

Ova stranka je zadovoljna time što je ostala u parlamenetu u Hesenu i blago poboljšala svoj rezultat.

Ovim završavamo izveštavanje o izborima u Hesenu.

U parlamentu koji ima 121 mandat raspored bi na osnovu trenutnih rezultata bio ovakav: CDU 35, SPD 26, Zeleni 25, AfD 17, FDP 10 i Levica 8.

Imajući u vidu da CDU kao najača stranka ne želi da sarađuje sa AfD i Levicom, pogledajmo koje su koalicije trenutno moguće ili nemoguće:

- sadašnja koalicija CDU i Zelenih nema većinu.

- potencijalni savez SPD. Levica i Zeleni nema većinu

- nepoželjna koalicija između CDU i SPD ima knap većinu - samo jedan mandat

- teoretski je takođe knap moguća i takozvana semafor koalicija Zeleni, SPD i FDP

- CDU, Zeleni i FDP, takozvana Jamajka koalicija ima stabilnu većinu

- Najstabilniju većinu bi imala malo verovatna koalicija CDU, SPD i Zeleni

Premijer Hesena Folker Bufije (CDU) je večeras rekao da se sprema za takozvanu Jamajka koaliciju, a čini se da su Liberali rasploženi za takve pregovore, Zeleni takođe.

Da podsetimo, pri pokušaju da se takva koalicija formira na saveznom nivou - posle teških pregovora, FDP je na kraju odustao, što je potom dovelo do formiranja velike koalicije između CDU,CSU i SPD.

20:00

Prema trenutno poznatim rezultatima glasanja, dosadašnja crno-zelena koalicija bi imala većinu od jednog mandata u parlamentu Hesena. Sa istom većinom je moguća i koalicija CDU i SPD - bar teoretski. Stabilna većina sa 71 poslanikom u parlamentu kojih će sada biti 121 - bi bila moguća sa takozvanom Jamajka koalicijiom (CDU, Zeleni i FDP).

18.30

Rezultati su već počeli da variraju. Politički komentatori kažu da će ovo biti duga noć - zato što je većina za sadašnju koaliciju CDU-Zeleni jako tanka.

18:00

Prema prvim izlaznim rezultatima u parlamentu u Hesenu će ubuduće biti 6 stranaka.

CDU 28 %, SPD 20 %, Zeleni 19,5 Levica, 6,5 %, FDP 7,5 % i AfD 12%.

Ako ovako ostane sadašnja koalicija CDU i Zeleni na čelu s Folkerom Bufijeom (CDU) bi mogla da ostane na vlasti.

Izlaznost: 67,5 %

Veliki gubitinici su CDU i SPD: Hrišćansko-demokratska unija (CDU) je osvojila 28 posto glasova što je 10 odsto manje u odnosu na poslednje pokrajinske izbore pre pet godina. Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) je sa 20 posto takođe osvojila 10 odsto manje nego na poslednjim izborima u Hesenu.

Veliki dobitnici su AfD sa 12 odsto koja je na velika vrata ušla u ovaj parlament i Zeleni koji su sa 19,5 odsto glasova ostvarili najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji.

17:30

Hesen je pored Bavarske najbogatija pokrajina Nemačkoj. Hesen ima u proseku najveće plate, ali je i najskuplji za život.

Frankfurt na Majni ili jednostavno Frankfurt sa svojih 750 000 stanovnika. je najveći grad u Hesenu i peti po veličini u Nemačkoj. Poznat kao finansijski centar ne samo Nemačke već i Evrope, kao sedište Evropske centralne banke.

Ipak, Vizbaden, sa svojih skoro 280 000 stanovnika je glavni grad  i tu se nalazi pokrajinski parlament, koji je do sada imao 110 poslanika, a od toga: CDU 47, SPD 37, Zeleni 13, Levica 6, FDP 6 i jedan nestranački poslanik.

Hesen, ima nešto preko 6 miliona stanovnika od toga 4,4 miliona građana s pravom glasa.

Koja stranka će dobiti mandat za sastav vlade?

Koje koalicije su moguće?

Da li su Zeleni i Alternativa za Nemačku (AfD) i u ovoj pokrajini osvojili značajan dvocifreni pocenat glasova?

Da li će Socijaldemokrate nastaviti da padaju u političku beznačajnost ili će možda dati premijara?

Kako će rezultati izbora uticati na saveznu vladu odnosno veliku kolaciju CDU,CSU i SPD?

O svemu tome ovde, večeras.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.