Buka iz ruskog aviona bila je eksplozija bombe?

Izvor: RTS, 08.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buka iz ruskog aviona bila je eksplozija bombe?

Tim koji istražuje avionsku nesreću ruskog aviona u Egiptu tvrdi da je 90 odsto siguran da je buka koja se čula u završnoj sekundi snimanja kokpita bila eksplozija izazvana bombom, javlja Rojters.
"Dosadašnje indikacije i analize o zvuku sa trake crne kutije ukazuju da je bomba. Mi smo 90 odsto sigurni da je bomba", tvrdi pripadnik egipatskog tima istrage, koji je tražio da ostane neimenovan zbog osetljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjave.

Upitan da objasni preostalih 10 odsto, član istražnog tima je rekao da "ne može sada da o tome govori".
Egipatski zvaničnici su naveli da ispituju sve moguće scenarije šta je moglo da izazove katastrofu i upozorili da su protiv ishitrenih zaključaka.
Istovremeno, u Sankt Peterburgu održana je crkvena služba u znak sećanja na žrtve, a zvona Isakijske saborne crkve zvonila su 224 puta za svakog od poginulih putnika i članova posade.
Emotivna memorijalna služba održana je u jednom od najpoznatijih simbola bivše carske prestonice, uz zvuke crkvenog hora i prisustvo više stotina ljudi.
Ceremonija je emitovana uživo na državnoj televiziji, a zvuk zvona pratilo je smenjivanje fotografija nastradalih.
Zaposleni u Isakijskoj sabornoj crkvi, koja je muzej, saopštili su da je u udesu aviona poginula jedna od njihovih radnica Irina Šarova i njena 13-godišnja ćerka.
Nastavlja se i evakuacija ruskih turista iz Egipta. Kući se vraćaju samo sa ručnim prtljagom, a rusko ministarstvo za vanredne situacije posebnim letovima prebacuje kofere i torbe putnika.
"Kada prtljag stigne u Rusiju, putnici će biti obavešteni gde mogu da ga podignu. Istovremeno, naši timovi rade bezbednosnu procenu svih aerodroma u Egiptu", rekao je Arkadij Dvorkovič, zamenik premijera Rusije.
Dok se čeka rezultat istrage pada ruskog aviona, britanska vlada traži da se poveća bezbednost na stranim aerodromima u rizičnim područima, čak i ako to znači dodatna kašnjenja za putnike.
U nesreći ruskog putničkog aviona "erbas A-321", koji je putovao na liniji od Šarm el Šeika do Sankt Peterburka, stradalo je 224 putnika i članova posade.
Vašington i London su saopštili da veruju da je ruski avion možda oboren bombom, a Moskva je u petak obustavila sve letove ka Egiptu, navela je francuska agencija.
Džihadisti Islamske države koji su u sukobu sa snagama bezbednosti u egipatskom delu Sinajskog poluostrva, tvrde da su oni srušili ruski avion samo 23 minuta posle iz egipatskog letovališta poletanja.
Gubici zbog otkazivanja rezervacija u egipatskim letovalištima procenjuju se na oko 500 miliona dolara. Egipatska Asocijacija za turizam strahuje da bi ta suma mogla da poraste i na dve milijarde, ako se situacija ne razreši u skorije vreme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.