Britanski ministar za Bregzit razgovarao s političarima iz Severne Irske, nema znakova napretka

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2018, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski ministar za Bregzit razgovarao s političarima iz Severne Irske, nema znakova napretka

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab sastao se s predstavnicima obe političke struje iz Severne Irske Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab sastao se danas s predstavnicima obe političke struje iz Severne Irske, ali nema znakova da je postignut napredak u rešavanju pitanja irske granice koje opterećuje pregovore o razlazu Velike Britanije i EU. Rab se sastao s predstavnicima probritanske Demokratske unionističke stranke (DUP) i s irskim nacionalistima iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << partije Šin Fejn, i posetio granicu Severne Irske i Irske, članice EU.PROČITAJTE JOŠ: Britanija izdaje “Bregzit novčić”, odmah krenuli vicevi London i Brisel se slažu da posle Bregzita ne sme da bude carinske kontrole ili drugih prepreka na granici Irske i Severne Irske koji bi mogli da ugroze teško uspostavljen mir, ali nema saglasnosti o načinima kojima bi to bilo garantovano. EU je predložila da Severna Irska posle Bregzita ostane u carinskoj uniji s Briselom, ali tome se protivi DUP, koja podržava manjinsku britansku konzervativnu vladu.PROČITAJTE JOŠ: POSLE ODLASKA VELIKE BRITANIJE: EU priprema "plan B" za Bregzit Ta stranka navodi da takvo rešenje znači uvođenje carinske kontrole i drugih provera između Severne Irske i Velike Britanije, što bi, prema rečima liderke DUP Arlin Foster, "narušilo ustavni ili ekonomski integritet Ujedinjenog Kraljevstva". Rab je rekao da Velika Britanija želi "nesmetanu trgovinu s EU" i "očuvanje unutrašnjeg tržišta unutar Ujedinjenog Kraljevstva". "To nisu dve opcije. Mi želimo da sačuvamo obe stvari", kazao je Rab. Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta 2019. godine, ali zbog neslaganja oko pitanja irske granice London i Brisel ne mogu da postignu dogovor o uslovima razlaza. Povećani su i strahovi da bi Velika Britanija mogla da izađe iz Unije bez dogovora s Briselom, što bi dovelo do haosa u lukama i do ekonomske nestabilnosti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Britanski ministar za Bregzit razgovarao s političarima iz Severne Irske, nema znakova napretka

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2018

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab sastao se danas s predstavnicima obe političke struje iz Severne Irske, ali nema znakova da je postignut napredak u rešavanju pitanja irske granice koje opterećuje pregovore o razlazu Velike Britanije i EU...Rab se sastao s predstavnicima probritanske Demokratske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.