Britanija izrazila žaljenje - izvinjenje izostalo

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija izrazila "žaljenje" - izvinjenje izostalo

Velington -- Britanska vlada izrazila je "žaljenje" jer su britanski istraživači ubili neke od prvih Maora koje su sreli pre 250 godina na Novom Zelandu.

Ipak, nije se izvinila zbog toga.

Šefica britanske diplomatske misije na Novom Zelandu, visoka komesarka Lora Klark, sastala se s plemenskim vođama Maora u gradu Gisborn, na godišnjicu dolaska kapetana Džejmsa Kuka i njegovog broda "Endevor" (Endeavour) na Novi Zeland 1769. godine.

Reči koje je Klark >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgovorila su od istorijskog značaja ali ona nije iznela puno izvinjenje koje neki zahtevaju od britanske kraljevske porodice.

Nedugo po dolasku Kuka i njegove posade, britanski mornari su se uplašili da su napadnuti pošto su sreli naoružane Maore. Mnogi naučnici veruju da su urođenici samo upućivali ceremonijalni izazov.

Britanci su pucali na Maore i ubili važnog poglavicu Te Maroa, a tokom narednih dana i još osam Maora pre nego što je sveštenik s Tahitija uspeo da posreduje između dve strane.

Britanska ambasada je saopštila da će tačna formulacija obraćanja komesarke Klark liderima Maora ostati tajna ali da je ona priznala da su prvi susreti dve strane izazvali bol i izrazila saučešće potomcima ubijenih.

Velika Britanija je, takođe, počela da vraća neke predmete koje je Kukova posada odnela s Novog Zelanda.

Maorsko pleme Rongovakata u snimku objavljenom na Fejsbuku nije biralo reči u opisu prvog susreta s Britancima.

"Kuku i njegovoj posadi trebalo je samo dva sata da naruše posed, terorišu, ubijaju i kradu od nas", navodi narator u snimku.

Ambasada je ipak stavila do znanja da današnja izjava žaljenja potiče od britanske vlade a ne od kraljice Elizabete Druge.

Maori već decenijama sudskim putem pokušavaju da dobiju nadoknadu za istorijsku nepravdu koja im je nanesena na osnovu osnivačkog dokumenta Novog Zelanda, Ugovora iz Vaitangija. Taj ugovor iz 1840. godine su s britanske strane potpisali izaslanici kraljice Viktorije. Desetine plemena su se nagodile za više milijardi dolara po osnovu odredaba tog dokumenta.

Novozelandski komesar za međurasne odnose i nekadašnji gradonačelnik Gisborna Meng Fon rekao je da je izjava Klark još jedan segment u procesu pomirenja i izgradnje odnosa. On je dodao i da je kao gradonačelnik pozvao britansku kraljevsku porodicu da prisustvuje današnjem događaju ali da nije dobio odgovor.

Meng je izjavio da bi voleo da se potomci kraljice Viktorije sretnu s potomcima ubijenih Maora i upute im izvinjenje.

"Ovo nije kraj priče. Verujem da će buduće generacije zahtevati izvinjenje", rekao je Meng.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.