Britanija čeka rasplet Megzita

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija čeka rasplet Megzita

"Saga" o britanskoj kraljevskoj porodici i "samostalnom" kraljeviću, nastavlja se. Održan je porodični sastanak kako bi se donela odluka o budućnosti princa Harija i njegove porodice koji žele da se odvoje od krune. Kakva su očekivanja u Velikoj Britaniji od ovog iznenadnog pitanja koje se pojavilo u završnici Bregzita?
Ponovo je britanska kraljica Elizabeta Druga pokazala da je kraljica i da ide u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korak sa vremenom, odnosno modernizacijom monarhije.

I dok je svet očekivao njen oštar odgovor i čelični zagrljaj iz kog se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, neće izvući, ona ih je pustila da idu svojim putem, u Kanadu - ostajući čvrsto vezani uz Vindzor.
Često i sloboda zna da ograničava, pa će vreme pokazati da li će mladi kraljevski par preživeti izazove i zamke modernog sveta, od ličnih do spoljašnjih.
Kraljica je sazvala porodični sastanak na privatnom imanju  "Sandringam" da bi se rešilo pitanje statusa najmlađeg kraljevskog bračnog para, koji se prošle nedelje izjasnio da se povlači iz kraljevskih obaveza, da bi bio finansijski nezavisan i živeo samostalno u Kanadi.
Kraljica Elizabeta Druga izdala je saopštenje o tome da je razgovor bio konstruktivan i da će nastupiti prelazni period u kome će bračni par od Saseksa vreme provoditi sa obe strane Atlantika, tj. u Kanadi i Velikoj Britaniji.
Ukratko, kraljica smatra da treba da žive samostalnim životom i da, istovremeno, ostanu cenjeni deo kraljevske porodice.
Ostaje da dve države reše imigracione formalnosti. Kao običan građanin, Hari će verovatno morati da prođe kroz konvencionalne imigracione procedure, smatra profesor Filip Lagas, stručnjak za autorska prava sa Univerziteta Karlton u Otavi.
Javnost je ogorčena zbog odluke mladog bračnog para, dok je premijer Boris Džonson apsolutno uveren da će se to pitanje srediti.
Kako se Velika Britanija približava Bregzitu 31. januara, približava se i rasplet "Megzita". Verovatno je da će zvona na restauriranom Big Benu koji je građane Britanije koštao više od 500 miliona evra, zvoniti i za vladu i za monarhiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.