Erdogan: Brate Maduro, glavu gore

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Brate Maduro, glavu gore

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku, saopšteno je iz turskog predsedništva.

"Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe", rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Tviteru naveo njegov protparol Ibrahim Kalin.

Kalin je takođe podelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) kao znak podrške venecuelanskom predsedniku.

Erdogan i Maduro >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vie godina održavaju bliske veze.

Tokom posete Karakasu u decembru, Erdogan je javno podržao Madura u pogledu sankcija koje su SAD nametnule Venecueli.

Takođe, turski lider je Maduru obećao pomoć u rešavanju ekonomske krize.

Brazil odbacio mogućnost intervencije u Venecueli

Potpredsednik Brazila Hamilton Murao rekao je da njegova zemlja priznaje opozicionog lidera Huana Gvaida za predsednika Venecuele, ali i odbacio mogućnost brazilskog učešća u eventualnoj vojnoj intervenciji protiv vlade Nikolasa Madura.

"Mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja nije naša spoljna politika", rekao je Murao novinarima.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

SAD, Kanada i brojne zemlje Latinske Amerike juče su priznale Gvaida, predsednika parlamenta Venecuele, za "vršioca dužnosti predsednika".

Vašington je saopštio da su "sve opcije na stolu" u slučaju da Maduro upotrebi silu protiv opozicionih protesta.

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će Brazil "politički i ekonomski podržati proces tranzicije da bi se demokratija i socijalni mir vratili u Venecuelu".

To saopštenje je nedugo zatim na Tviteru preneo i predsednik Bolsonaro, žestoki kritičar Madurove vlade koju naziva "diktaturom". Bolsonaro se više puta pozitivno izražavao o brazilskoj vojnoj hunti.

Prema rečima potpredsednika Brazila, politička podrška o kojoj se govori u saopštenju se ogleda "baš u odluci" Bolsonara da prizna Gvaida za legitimnog predsednika Venecuele.

Brazil i Venecuela imaju grnaicu dugu 2.200 kilometara. Tokom prethodne tri godine, više od 100.000 Venecuelanaca je prešlo u Brazil zbog ekonomske krize u Venecueli.

Murao je naveo da je Brazil "pripremljen" za eventualno povećanje broja izbeglica.

Rusija kritikuje stav zapada o Venecueli

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovlao je danas zapadne zemlje zbog stava o venecuelanskoj krizi, ocenjujući da to pokazuje "njihov odnos prema međunarodnom pravu" jer su SAD i njihovi saveznici u regionu priznali opozicionara Huana Gvaida za predsednika.

"Trenutni događaji u Venecueli jasno pokazuju odnos progresivne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemešanju u unutrašnja pitanja zemlje gde ona želi promenu vlasti", navela je portparolka Marija Zaharova na Fejsbuku.

Zaharova se nalazi u Alžiru, gde je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u poseti.

EU je pozvala da se čuje "glas naroda" Venecuele i zatražila "slobodne" izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsednika. EU ne priznaje ni predsednika Nikolasa Madura.

Gvaido se za predsednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike.

Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

Iran podržao Madura i osudio mešanje SAD u krizu u Venecueli

Iran je danas objavio da podržava predsednika Venecuele Nikolasa Madura i optužio venecuelansku opoziciju za državni udar i pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je novinarima da Iran "podržava vladu i narod Venecuele protiv bilo kakvog oblika strane intervencije i bilo koje nelegitimne i nelegalne akcije kao što je pokušaj državnog udara", prenela je agencija ISNA.

Gasemi je osudio, kako je rekao, otvorenu i nelegalnu intervenciju SAD u Venecueli i dodao da se nada da će narod Venecuele prevazići političke probleme na miran i zakonit način.

Teheran je dugogodišnji saveznik Madura.

Kina pozvala SAD da se ne mešaju u krizu u Venecueli

Kina je danas pozvala SAD da se ne mešaju u aktuelnu političku krizu u Venecueli i saopštila da se protivi bilo kakvoj spoljnoj intervenciji u toj zemlji.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da sve strane u sukobu treba da "ostanu racionalne i smirene" i da traže političko rešenje kroz dijalog u okviru Ustava Venecuele, prenosi Asošiejted pres.

"Nadamo se da Venecuela i SAD mogu da se međusobno poštuju i da se odnose jedni prema drugima na ravnopravnoj osnovi i bez mešanja u unutrašnja pitanja", kazala je Hua.

Kina je u prethodnih 10 godina dala Venecueli 65 milijardi dolara kroz pozajmice, gotovinu i investicije, a Karakas joj duguje više od 20 milijardi dolara. Jedina nada Kine da će biti isplaćena leži u znatnom povećanju proizvodnje nafte u Venecueli, ali niske cene nafte i teško stanje venecuelanske ekonomije ne obećavaju takav ishod.

Gutereš pozvao na dijalog u Venecueli

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na "dijalog" u Venecueli da bi se sprečila "eskalacija" koja bi dovela do "katastrofe".

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Gutereš.

"Suverene vlade imaju mogućnost da odluče šta žele", naveo je Gutereš govoreći o priznavanju jednog od njih dvojice za legitimnog lidera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.