Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Džonson pred sudom, optužen da je lagao o Bregzitu

Jedna britanska sudija je danas presudila da bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona pozove u sud da bi odgovarao na pitanja o svom mogućem "lošem obavljanju državne dužnosti" tokom kampanje pred referendum o Bregzitu 2016. godine.

Džonson je optužen da je lagao i obmanuo javnost pred Bregzit.

Okružni sudija Margot Kolman izjavila je da će Džonson odgovoriti na pitanja o svom "mogućem nedoličnom ponašanju u javnoj službi", jer je tvrdio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Velika Britanija doprinosila Europskoj uniji sa 350 miliona funti nedeljno.

Džonson je bio ključna figura u kampanji "odlaska" koja se zalaže za prekid sa EU.

Ta kampanja je tvrdila da će glasanje za Bregzit značiti da se značajna suma novca, umesto slanja u EU, koristi za finansiranje domaće zdravstvene službe.

Britanski regulator za statistiku rekao je da je Džonsonova tvrdnja o 350 miliona funti pogrešna i "gruba zloupotreba zvanične statistike".

Advokati koji zastupaju Markus Bola, aktivistu koji je podneo privatnu tužbu protiv Džonsona, zatražili su od suda u Vestminsteru da pozove političara.

Bol i njegov pravni tim tvrde da je Džohnson namerno obmanuo javnost tokom referenduma, a zatim i na opštim izborima 2017. godine.

Taj slučaj je u nezgodnom trenutku za Džonsona, istaknutog kandidata u trci za lidera Konzervativne partije, koji će potom postati premijer.

Džonson je preko svojih advokata negirao da je postupao nepošteno.

Još nije određen datum za saslušanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.