Bondarev: Rusija će oštro odgovoriti ako SAD prekrše dogovor o zabrani korišćenja nuklearnog oružja u kosmosu

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2018, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bondarev: Rusija će oštro odgovoriti ako SAD prekrše dogovor o zabrani korišćenja nuklearnog oružja u kosmosu

 
Stvaranje američkih kosmičkih snaga moglo bi ugroziti međunarodnu stabilnost i bezbednost, izjavio je  predsednik Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev.

"S obzirom na to kako se Amerikanci ponašaju u svim drugim sferama, velika je šansa da sa njihove strane, u ovom slučaju dođe do teških kršenja, što će ugroziti međunarodnu stabilnost i bezbednost", rekao je Bondarev.

"Ako SAD prilikom formiranja Vojno-kosmičkih snaga prekrše dogovor o zabrani korišćenja nuklearnog oružja u kosmosu, Rusija će oštro odgovoriti", izjavio je za RIA Novosti predsednik Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost, bivši glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarev.


„Militarzacija kosmosa je put ka katastrofi — prvo su Amerikanci obustavili neširenje konvencionalnog oružja, zatim dopustili mogućnosti vođenja borbi u kosmosu u svojoj strategiji nacionalne odbrane. I otkazivanje ugovora iz 1967. godine nije daleko“, rekao je šef Komitetapp


Ugovor iz 1967. godine predviđa zabranu korišćenja nuklearnog oružja u kosmosu.


„Naravno, nadamo se da su u američkim političkim vrhovima još ostali ostaci zdravog razuma“, izjavio je Bondarev. Međutim, po njegovim rečima, ako SAD izađu iz ugovora od 1967. godine, „naravno, uslediće oštar odgovor, koji je usmeren na osiguranje bezbednosti u svetu“.


Bondarev je naglasio da će taj odgovor uslediti ne samo iz Rusije, već iz drugih država čije imena nije naveo.


Međutim, zaoštravanje u svetskoj politici se još uvek može izbeći.


„Ako formiranje Vojno-kosmičkih snaga SAD bude u pravnom polju i u skladu sa normama međunarodnog prava, ne treba se brinuti. Međutim, o tome postoje ozbiljne sumnje. Uzimajući u obzir kako se ponašaju Amerikanci u svim ostalim sferama, veliki je rizik od grubog kršenja koje će dovesti u pitanje međunarodnu bezbednost i stabilnost“, smatra Bondarev.


Ranije je američki predsednik Donald Tramp rekao da će narediti stvaranje novog roda vojske koji će utabati put za dominaciju Amerike u kosmosu.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.