Bombaš upao na svadbu, ubio više od 60 svatova

Izvor: RTS, 18.Avg.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaš upao na svadbu, ubio više od 60 svatova

Na svadbi u Kabulu poginule su 63 osobe, a 182 su povređene, saopštilo je Ministarstvo policije te zemlje. Mediji prenose informaciju da je bombaš-samoubica, opasan eksplozivom ušao u hotel, gde je bilo oko hiljadu svatova. Talibani, koji su uglavnom izvodili ovakve napade na masovnim skupovima negiraju odgovornost za napad. Nijedna druga militantna organizacija, za sada – nije preuzela odgovornost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Eksplozija se dogodila u zapadnom delu Kabula, gde živi najveći broj pripadnika manjinske zajednice šiiti-hazari. Povređeni su smešteni u bolnice.

"Eksplozija se dogodila u blizini bine gde su bili muzičari. Tu su bili mladenci, deca. Mnogi su stradali, a ranjeni su odmah prevezeni u bolnicu", rekao je očevidac Muhamed Darigul.
Konobar Sajed Šah bio je u kuhinji kada se dogodio napad.
"Čuo se jak prasak. Ogluveo sam od jačine eksplozije. Bilo je mnogo povređenih ljudi. Pokušali su da pobegnu iz hotela. Odmah su stigli policija i hitna pomoć. Ubijeno je i nekoliko konobara", naveo je Šah.
Napade, koji su česti u Avganistanu, uglavnom izvode sunitski muslimanski ekstremisti, talibani i pripadnici takozvane Islamske države.
Predsednik Avganistana, Muhamed Ašraf Gani rekao je da talibani ne mogu da izbegnu krivicu za još jedan "varvarski" samoubilački napad na svadbi u Kabulu.
U Avganistanu boravi oko 20.000 stranih vojnika, najviše američkih. Oni obučavaju avganistanske snage bezbednosti za borbu protiv terorizma. Ali,uprkos naporima Vlade i napretku dogovora između američke vojske i talibana – mir je daleko a napadi u Avganistanu su česti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.