Bolsonaro: Nema sumnje da je nacizam bio levičarski pokret

Izvor: RTS, 03.Apr.2019, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolsonaro: Nema sumnje da je nacizam bio levičarski pokret

Brazilski desničarski predsednik Žair Bolsonaro poručio je nakon posete muzeju holokausta Jad Vašem u Jerusalimu da nema sumnje da je nacizam bio levičarski pokret.
Žair Bolsonaro je je ponovio je prethodne izjave ministra inostranih poslova svoje zemlje, Ernesta Arauža, koji takođe tvrdi da su nacisti bili levičari.

Na pitanje novinara da li se slaže sa stavovima ministra Arauža Bolsonaro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao: "Tu nema sumnje, zar ne?" , prenosi Rojters.
Bolsonaro je rekao i da u prilog tome ide i sam naziv nacističke partije –Nacionalsocijalistička partija Nemačke, jer uključuje reč "socijalistička".
Današnje Bolsonarove tvrdnje u suprotnosti su s informacijama koje se nalaze na sajtu muzeja Jad Vašem, a na kojem se navodi da je nacistički pokret u Nemačkoj nastao iz desničarske radikalne grupe kao odgovor na uspon komunizma u toj zemlji.
Britanska agencija podseća i da je zvanično ime nacističke partije bilo Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija, ali da su uprkos nazivu nacisti sledili fašiste i antisemitizam, a ne socijalističku ideologiju.
Bolsonaro se vraća u Brazil danas, a njegova četvorodnevna poseta Izraelu dogodila se samo nedelju dana pre tamošnjih izbora u kojima desničarski premijer Benjamin Netanjahu želi da pobedom potvrdi svoj reizbor.
Poseta brazilskog predsednika je prvobitno smatrana kao "vetar u leđa" Netanjahuovim izbornim izgledima, ali se nisu ostvarila očekivanja izraelskog premijera da će Brazilija premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.
Umesto toga, brazilski zvaničnici su najavili tokom Bolsonarove posete Izraelu da će ta zemlja otvoriti samo trgovinsko predstavništvo u Jerusalimu.
Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa, koju Bolsonaro smatra za svog saveznika, priznala je Jerusalim kao glavni grad Izraela 2017. i odlučila da se američka ambasada preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, što se i desilo prošlog maja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.