Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolsonaro: Amazonske zemlje treba da odlučuju o budućnosti regiona

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro rekao je da će se amazonske zemlje sastati u septembru da bi razgovarale o zaštiti i razvoju tog regiona koji već više nedelja pogađaju razorni požari.

Bolsonaro je nastavio i lični sukob s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, optuživši ga da se predstavlja kao "jedina osoba" zabrinuta za životnu sredinu.

Njegova izjava je odgovor na navode iz sveta da je tokom njegovog mandata slabljenje regulative u oblasti životne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sredine omogućilo farmerima, građevincima i drugima da ove godine agresivnije podmeću požare da bi raščistili zemljište. Takođe, njom je naglašen stav brazilske vlade da neke od međunarodnih ponuda za pomoć oko požara predstavljaju narušavanje brazilskog suvereniteta u Amazoniji.

Makron i drugi evropski lideri tvrde da požari u Amazoniji zahtevaju globalni odgovor zbog ključnog značaja tog ekosistema u crpljenju ugljen-dioksida iz atmosfere. Francuski predsednik je kritikovao Bolsonara jer ga je navodno lagao o posvećenosti biodiverzitetu na šta je brazilski šef države optužio Makrona da podseća na kolonijalističku prošlost Francuske.

Bolsonaro je u sredu izjavio da su Nemačka i Francuska pokušale da "kupe" suverenitet Brazila. Međusobne oštre izjave su bacile u zasenak obećanje G7 o 20 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume, iako je brazilski lider rekao da bi prihvatio "bilateralnu" pomoć i da Čile šalje četiri vatrogasna aviona. Velika Britanija je obećala pomoć od 12 miliona dolara a Kanada 11 miliona.

Lideri amazonskih zemalja, osim Venecuele, sastaće se 6. septembra da bi "došli do sopstvene jedinstvene strategije za očuvanje životne sredine ali i održiva istraživanja u regiona", rekao je Bolsonaro posle sastanka sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom. Ta konferencija će se održati u Kolumbiji.

Pinjera je rekao da južnoameričke države u kojima se nalazi amazonska prašuma "imaju suverenitet nad Amazonijom koji uvek treba da bude priznat".

Ekolog Roberto Troja je naveo da bi "idelani scenario" bio da se amazonske države dogovore kako da očuvaju region i za to dobiju snažnu međunarodnu podršku.

Oko 60 odsto Amazonije se nalazi u Brazilu, a ostatak pokriva delove Bolivije, Kolumbije, Venecuele, Ekvadora, Perua, Gvajane, Surinama i Francuske Gijane.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.