Bolnica za koronavirus, objekat od hiljadu kreveta za jedan vikend

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica za koronavirus, objekat od hiljadu kreveta za jedan vikend

Zbog pretrpanih bolnica, kineske vlasti su naložile hitnu izgradnju bolnice u Vuhanu po uzoru na sličan objekat koji je izgrađen u Pekingu tokom epidemije SARS-a. Rok za završetak radova na bolnici za pacijente zaražene koronavirusom od hiljadu postelja je početak sledeće nedelje.
Teška građevinska mašinerija uključujući 35 bagera i deset buldožera stigla je u četvrtak uveče kako bi nova bolnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila spremna do ponedeljka, prenosi Rojters.

Pošto je reč o već gotovom objektu, izgradnja neće biti samo brza već i jeftina, pišu loklani mediji.
Jedna od državnih građevinskih kompanija koja je uključena u projekat istakla je da se čini sve da se prevaziđu teškoće dodajući da se 100 radnika nalazi na gradilištu.
Na snimcima kineske državne televizije vidi se veliki broj mašina koje pripremaju temelj za novu bolnicu od 1.000 kreveta dok kamioni donose građevinski materijal i opremu.
Lokacija na kojoj se gradi bolnica prethodno je bila predviđena kao radničko odmaralište pored jezera na obodu grada.

Namera je da prekopira model iz Pekinga 2003. godine gde je za samo nedelju dana izgrađena bolnica za pacijente sa virusom SARS-a kojem su podlegle 774 osobe.
Koronavirus ubio je dosad 26 osoba i zarazio više od 800 ljudi.
Većina slučajeva zaraze nalazi se u centralnokineskom gradu Vuhanu gde se veruje da je zabeležen prvi slučaj decembra prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.